Senátor Valenta: Zdravotníci bez znalosti matematiky? Tohle přece není řešení

20.01.2020 12:03

Komentář na facebookovém profilu ke krizi ve zdravotnictví a jejímu řešení

Senátor Valenta: Zdravotníci bez znalosti matematiky? Tohle přece není řešení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivo Valenta

Nehodnotím teď systém přijímacího řízení obecně. Jak k tomu ale přijdou zájemci o jiné střední školy – například uměleckého charakteru? Pro ně je přece matematika důležitá ještě daleko méně než pro zdravotnický personál.

Navíc – opravdu si někdo myslí, že absence přijímaček z matematiky pomůže tomu, aby se studenti po škole profesi zdravotní sestry (bratra) skutečně věnovali? Vždyť si tuto školu ke studiu zvolí jen proto, že pro ně bude představovat nejsnadnější cestu, jak se dostat na střední školu a mít maturitu.

Řešení je přece úplně jinde! Práce zdravotnického personálu je náročná fyzicky i psychicky a není adekvátně ohodnocena. V tom je problém. Je třeba odstranit nerovnost a diskriminace, které v této oblasti panují. Také proto jsem s kolegy senátory před časem podal ústavní stížnost.

Pokud s ní uspějeme, do zdravotnictví Zlínského kraje může „přitéct“ navíc ročně více než miliarda korun (dle odhadů cca 1,2 mld.). Právě tyto peníze by mohly napomoci mimo také k navyšování finančního ohodnocení zdravotnického personálu, a tím v konečném důsledku zlepšit péči a pacienty.
Podtrženo – sečteno: sestry musí dostat lépe zaplaceno. Zrušení přijímaček z matematiky jim peníze nedá, pouze navýší počet studentů, kteří chtějí získat maturitu a budou pracovat ve zcela jiném oboru.

Poznámka redakce: 75% podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s. vlastní společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a senátora Iva Valenty

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…