Senátor Valenta: Zrušit samosprávu? Horší nápad snad ani neexistuje

03.07.2017 20:17

Andrej Babiš přišel s neuvěřitelným nápadem – zrušit krajská i obecní a městská zastupitelstva, a svěřit vládu obcí, měst a krajů do rukou jednomu člověku.

Senátor Valenta: Zrušit samosprávu? Horší nápad snad ani neexistuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Ivo Valenta

Je několik možností, proč něco tak šíleného vyslovil, a všechny jej diskvalifikují z politiky. Jedna možnost je, že samosprávě nerozumí, tedy nerozumí práci desítek tisíc lidí, kteří věnovali a věnují často řadu let svého života práci pro jiné. Což je smutné v případě člověka, který tu žije.

Další možnost je, že jí naopak rozumí, a právě proto chce samosprávu zničit. Ze samosprávy totiž rostou osobnosti, a ty si diktovat nenechají. Jednoho starostu ale ovlivní za zavřenými dveřmi snadněji než zastupitelstvo. A o to, dostat vládu obcí a měst právě za ty zavřené dveře, může jít taky. Tam se obchody dělají lépe. Ještě horší varianta než ta první.

A konečně další (ta nejhorší) varianta je ta, že Babiš chce vlastně vládnout sám. Dosadit všude své lidi jako ve svých firmách, tedy i na radnice. To se mu stěží podaří za současného systému, ale kdyby bylo po jeho, a obcím, městům a krajům vládli jednotlivci, může je do těch křesel dostat, a mít je na povel.

Kupodivu mne nenapadla žádná varianta toho typu, že by chtěl Andrej Babiš občanům těch obcí a měst opravdu pomoci. Ne. Chce jim vzít jejich ústavní právo řídit své obce a města po svém. Chce jim tam dosadit jednoho vládce, který bude mít neomezenou moc. Takovým chce být i on sám v rámci republiky. Všechno, co navrhuje, k tomu směřuje.

Andrej Babiš se chce chovat jako car, trpí vůdcovským syndromem a v konečném důsledku je nebezpečný pro demokracii. A velmi dobře víme, kam dohnali své národy všichni vůdcové s autoritářskými sklony... Nechceme novodobou AgroTotalitu.

Cesta do pekel je vždy dlážděná dobrými úmysly... Samosprávu si ale nesmíme nechat nikdy vzít. Je tedy jen dobře, že tuto svou vizi řekl Babiš před volbami. Alespoň dal všem voličům další nápovědu, jak při podzimních volbách hlasovat.

Ivo Valenta
slovácký senátor 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Česká měna reálně posiluje vůči euru o dvacet procent

13:09 Fiala (SPD): Česká měna reálně posiluje vůči euru o dvacet procent

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhodám české koruny