Senátor Veleba: Čas oponou trhne aneb neradno domýšlet

06.07.2016 21:44

Máme už přes dva týdny po Brexitu, máme po rozhodnutí rakouského Ústavního soudu o opakování druhého kola prezidentských voleb a Unie se probírá z těžké kocoviny. Zdá se však, že se už úplně neprobere, alespoň ne natolik, aby byla schopna sebereflexe, natož pak reakce a nápravy. Pokračuje dál, a zrovna teď probírá emise z travních sekaček!

Senátor Veleba: Čas oponou trhne aneb neradno domýšlet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Veleba

Na evropské lídry – Junckerse, Schulze, Tusca a další se snesla nebývalá kritika. I náš Zaorálek vylezl z úkrytu a pravil, že předseda Rady Evropy Junckers není mužem na svém místě. Škoda, že na to nepřišel dřív, mohlo se začít s nápravou pana předsedy. Ale takový hrdina zase náš pan ministr není, byl jenom předskokanem, asi dohodnutým, paní Merkelové, která se do Junckerse obula vzápětí. Ano, stejná Merkelová, která pozvala statisíce migrantů do Německa. Stejná Merkelová, která se vždy ke všemu vyjadřuje první, diktuje Unii a nahrazuje Evropskou komisi, která ji pak poslušně papouškuje. Stejně, jako to kdysi dělali generální tajemníci KSSS, například Brežněv, v rámci RVHP. Ale ona už dokonce má připravený spolu s Hollandem návrh, jak s EU dál! Přece ona nejlépe ví, jak na to! Neuvěřitelné, ale žel to je realita.

Toto všechno je ale jenom špička ledovce. V zákrytu za Merkelovou a spol. stojí statisícová armáda těch, kteří našli ve strukturách Unie svůj džob – úředníci, poradci a experti všeho druhu, lobbysté, poslanci, komisaři a jejich služebnictvo, stěhováci cirkusu jménem Europarlament mezi Bruselem a Strassburkem atd. Ti všichni motivováni, lépe řečeno koupeni, vysokými materiálními výhodami (denní diety k platu v tisících korunách, strop z odvodu z mezd 12% atd.) jsou vojsko v žoldu EU a udělají maximum pro to, aby se nic nezměnilo. Že přeháním? Ale kdež.

Bývalá europoslankyně Zuzana Roithová dnes v reakci na zcela vymyšlenou informaci, že prezident Miloš Zeman chce referendum o vystoupení z EU (on pouze odpověděl na besedě s občany ve Velkém Meziříčí na dotaz a jasně řekl, že je proti) mimo jiné sdělila: „Češi a Moravané se nikdy v historii neměli lépe než dnes, proto opravdu nevím, o co se pan prezident pokouší.“ Ano mají, ale kteří? Co ten téměř milion exekucí ročně, co těch 10% pod hranicí chudoby a další milion občanů, které nad touto hranicí drží sociální dávky? Paní Roithová nezná život, je spokojená s tím, co si z bruselského stolu hojnosti pro vyvolené urvala. Toto všechno je hlavní pojivo současné EU, které ovšem nemůže vydržet věčně a v unijní lodi na rozbouřeném moři bez pevného kormidla budou přibývat další a další trhliny a nedůvěra masy občanů bude narůstat. Pro ilustraci uvedu dva příklady.

Příklad první. Jednou z těch úplně čerstvých trhlin, která bere důvěru v evropské politiky, a nemusí to být zrovna současní lídři, je dnešní zveřejnění výsledku šetření jednoho z hlavních poradců britské vlády sira Johna Chilcota. Ten po sedmi letech šetření zhodnotil rozhodnutí britské vlády pod vedením Tonyho Blaira ohledně války v Iráku v roce 2003, konkrétně přímé zapojení Velké Británie po boku USA.  Sir Chilcot mimo jiné dochází k závěru, že britské zpravodajské služby neposkytly dostatek dat na to, aby se dalo s jistotou říci, že Husajn pokračuje ve výrobě chemických a biologických zbraní. Hlavní jeho závěr je, že celá invaze byla zorganizována na rychlo a z velmi pochybných, se zákonem hraničících důvodů. Takřka nikdo z vlády vlastně nevěděl, co je jejím cílem, kterého nakonec nebylo dosaženo. Výsledkem bylo více než 200 mrtvých Britů a více než 150 tisíc mrtvých Iráčanů. K tomu je nutné přičíst další milion vysídlených. Dodávám, ještě že nikdo nevyšetřuje bombardování Srbska a Lybie, ale zároveň kvituji, že nakonec pravda takového suveréna a neochvějného válečného spojence USA, jakým Tony Blair nepochybně byl, nakonec po třinácti letech od vpádu do Iráku dohonila. To je povzbuzující.

Příklad druhý, který v kontextu logiky dějů „příčina – následek“ přímo navazuje je zpráva evropské agentury Frontex, která se má zabývat ochranou hranic EU. Agentura potvrdila, že se do Evropské unie dostávají také teroristé z blízkého východu, kteří se maskují mezi žadateli o azyl. Evropská agentura považuje za největší selhání, díky kterému se dostávají teroristé do Evropy, minimální kontroly na hranicích, jelikož nikdo ve skutečnosti neví, kdo doopravdy do Evropské unie přichází. Masová migrace umožňuje teroristům z blízkého východu nerušený vstup do Evropské unie, uvádí zpráva agentury Frontex. Během roku 2015 překročilo podle agentury nelegálně hranice 1,82 milionů osob, mezi kterými se nacházeli také teroristé z Paříže. Tolik agentura Frontex a já se musím ptát – vzpomínáte si na naše vládní představitele v čele s premiérem, jak mluvili, pardon lhali, že džihádisté mezi migranty nejsou a jak osočovali všechny, kteří měli logicky jiný názor a před tímto nebezpečím varovali? Jistěže si na to každý, vyjma oněch uklidňovačů, vzpomene.

Mohl bych pokračovat v dalších příkladech. Stejně tak bych mohl uvést příklady z historie, na kterých je zřejmé, jak se dějiny opakují. Spíše mně ale dovolte, ač nejsem prognostik, malou úvahu o nejbližší budoucnosti. V Rakousku se budou opakovat prezidentské volby a po Brexitu přijde podle mne šok číslo dvě – zvítězí kandidát Svobodných. Pak budou prezidentské volby ve Francii, parlamentní v Německu a u nás. A zatímco v ulitě uzavření eurobyrokraté si budou dál řešit travní sekačky a další blbosti, tak jednoho krásného dne se stanou zbyteční a řízení běhu věcí se vrátí do rukou národních států. To ale bude čas, kdy budou potřeba opravdoví politici. Politici méně usměvaví, méně žvaniví na jakékoliv téma, méně hrabiví pro sebe či svoje firmy, ale zato politici, kteří budou sloužit svým lidem, svým státům. A ty mohou zvednout jenom občané voliči. Jsem si jist, že to udělají. Nebudou mít na výběr, v opačném případě čas oponou trhne a všechno bude jinak, neradno domýšlet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.