Senátor Vosecký: Na integraci žáků se mnohem víc musí podílet firmy, kde cizinci pracují

27.02.2020 9:41

Senátor za Českolipsko Jiří Vosecký jednal v úterý 25. února 2020 s ministrem školství Ing. Robertem Plagou za účasti členů Výboru pro výchovu a vzdělávání města Česká Lípa, ředitelem ZŠ 28. října Mgr. Liborem Šmejdou, ředitelkou MŠ Severní Bc. Alexandrou Rybářovou a předsedou výboru Mgr. Tomášem Vlčkem.

Senátor Vosecký: Na integraci žáků se mnohem víc musí podílet firmy, kde cizinci pracují
Foto: red
Popisek: Jiří Vosecký, senátor za SLK

Předmětem jednání byla problematika vysokého počtu žáků s odlišným mateřským jazykem, v případě České Lípy zejména mongolské národnosti, kde je navíc mnohem větší jazyková bariéra i socio-kulturní odlišnosti. Diskutující poukázali na problematiku vzdělávání těchto žáků, kteří nemají ani základní znalosti češtiny, nadto jim brzy přibudou ještě absurdně další dva cizí jazyky! To je mimořádně frustrující pro žáky a výrazně zvyšuje náročnost práce pedagogů.

Všichni přítomní se shodli na tom, že se na nákladech zajištění individuální jazykové podpory, která zvýší šance na integraci těchto žáků, mnohem více musí podílet firmy, kde cizinci pracují. Jako klíčovou všichni vnímají nutnou změnu tak, aby existoval vstupní integrační prvek a až na základě zvládnutí jazyka zařazení do běžné školy, tak jako je tomu v jiných zemích.

Senátor Vosecký přislíbil, že s ministrem školství vyvolají urychleně jednání s ministrem vnitra Janem Hamáčkem, aby došlo k celkovému zpřísnění pravidel v zaměstnávání agenturních zaměstnanců z cizích zemí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.