Senátor Vystrčil: Není akceptovatelné, aby Andrej Babiš pozici premiéra zastával

15.11.2018 13:56

Projev na 2. schůzi Senátu 15. 11. - Stanovisko k současné politické situaci.

Senátor Vystrčil: Není akceptovatelné, aby Andrej Babiš pozici premiéra zastával
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda ODS Miloš Vystrčil

Děkuji, vážené dámy, vážení pánové, vážený pane předsedo. Na jednání OV, které se konalo 13. listopadu, to znamená toto úterý, nám bylo oznámeno jednak to, že předseda vlády ČR Andrej Babiš se omluvil z jednání Senátu již 7. listopadu, tím pádem některé jeho body budou z jednání vyřazeny, některé budou předneseny náhradním ministrem. Zároveň ale v té době došlo k tomu, že v médiích byla veřejnost informována o dalších záležitostech, které minimálně vzbudily podezření ve smyslu toho, zda vyšetřování trestně stíhaného premiéra probíhá zcela regulérně a zejména nezávisle.

Proto byl na OV přednesen návrh, aby, přestože pan premiér se omlouval, byl pozván na jednání Senátu, aby mohl ty věci, které jsou pořád ještě aktuální, horní komoře vysvětlit, protože pokud se něco v médiích objevuje, pokud je to nějakým způsobem prezentováno, tak si myslím, že je správné, pokud ten, koho se ta věc nejvíce týká, dostává možnost věci vysvětlit.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Pan premiér, resp. jeho kabinet obdržel datovou zprávu, ve které bylo dané pozvání, 13. listopadu, s tím, že byla až do dneška bez odezvy, alespoň podle informací, které mám já, na základě nejdříve telefonického dotazu a potom i naší prosby došlo k tomu, že kabinet předsedy vlády reagoval tím, že se pan předseda z dnešního jednání omluvil, aniž by navrhl nějaký jiný termín nebo navrhl, že nějakým jiným způsobem bude horní komoru o tom, jaký je jeho postoj ke kauze, informovat. Já si myslím, že to je trošku škoda, protože pokud se podíváte na to, co je veřejně dostupné, zejména z agentury ČTK, o dnešním programu pana premiéra, tak se dozvíte, že mu program začíná setkáním se zástupci polské vlády zhruba v 10.20 hodin a následně je odpoledne avizována schůzka pana předsedy vlády bez udání termínu s prezidentem republiky. Já si myslím, že Senát PČR by určitě byl ochoten, pokud by tady byl zájem pana premiéra nám věci sdělit třeba po osmé nebo deváté hodině večerní, případně třeba i zítra ráno, se tomu přizpůsobit, neboť se jedná o věci velmi vážné. Bohužel, v odpovědi kabinetu vlády nebo kabinetu předsedy vlády žádná nabídka na to, aby případně byl upraven čas vysvětlení, vystoupení pana premiéra v horní komoře, nebyla zveřejněna, dána nebo poskytnuta.

Teď si dovolím, protože pan premiér tady není, velmi sevřeně něco k tomu, co vedlo k zařazení tohoto bodu.

Situace je taková, že ČR je založena na samostatném a správném fungování moci výkonné a moci soudní a moci zákonodárné. Vzniká otázka, nabízí se otázka, která je opakovaně přetřásána, jestli v případě moci soudní, resp. věcí spojených s nezávislostí mocí soudní je všechno v pořádku, pokud v čele ČR stojí trestně stíhaný premiér. Já si v tomto okamžiku dovolím zmínit odst. 2 čl. 69 Ústavy ČR. Je to slib člena vlády, který zní: Slibuji věrnost ČR, slibuji, že budu zachovávat její ústavu a zákony a uvádět je v život. Slibuji na svou čest, že budu zastávat svůj úřad svědomitě a nezneužiji svého postavení. To, zda dochází nebo nedochází ke zneužití postavení premiéra, který je předsedou Bezpečnostní rady státu a člověkem, který má poměrně významné pravomoci k Bezpečnostní informační službě, je otázka, kterou my se musíme zabývat, neboť opakovaně a naposledy nedávno vznikají podezření, že skutečně vyšetřování kauzy Čapí hnízdo a podezření i pana premiéra z dotačního podvodu neprobíhá nezávisle, že není ovlivňováno.

Ty indicie, které vedou k těmto pochybnostem, spočívají například v tom, že některé výslechy, o kterých si třeba můžeme myslet, že mohly být provedeny, provedeny nebyly, může docházet i k přesunům možných svědků na místa, kde to není nějakým způsobem vysvětleno.

Já jsem doufal, že dneska některé z těchto věcí pan premiér vysvětlí, protože se tak nestalo, tak si myslím, že je na místě, aby Senát PČR sdělil panu premiérovi, že do doby, dokud nedojde k vyšetření dotačního podvodu, ve kterém on je jedním z podezřelých, že pro nás - jako pro Senát - není akceptovatelné, aby pozici premiéra ČR zastával. A to je také v návrhu usnesení, které jste všichni obdrželi.

Já ho pro pořádek ještě jednou přečtu. Snad to zdůvodnění, které jsem přednesl, je postačující.

Senát Parlamentu ČR považuje účast Andreje Babiše ve vládě ČR do konce vyšetření podezření z dotačního podvodu ve věci společnosti Čapí hnízdo za nepřijatelnou.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…