Senátor Wagenknecht: Kompenzace jsou neadekvátní, jsou de facto směšné

27.01.2021 19:28

Projev na 5. schůzi Senátu 27. ledna 2020 k zákonu o kompenzačním bonusu

Senátor Wagenknecht: Kompenzace jsou neadekvátní, jsou de facto směšné
Foto: archiv
Popisek: Lukáš Wagenknecht

Děkuji za slovo, pane předsedo, vážená paní ministryně, kolegové, kolegyně.

Já jen velice krátce okomentuji mé myšlenkové pochody k tomu, co tady probíráme, a zopakuji věci, které říkám už poslední rok.

Zaprvé jsem rád, že v tom návrhu zákona jsou některé věci, které jsou kvalitní, posunou to, co už tady dlouhou dobu kritizujeme, jsem za to rád. Nicméně neustále jsme na nějaké hodnotě de facto almužny, která jde podnikatelům, kteří jsou omezováni. Já bych byl rád, kdyby to tady padlo na tom našem stenozáznamu, to, že vláda dlouhodobě cíleně likviduje podnikatele. Je mi velice smutné to pořád opakovat, na rovinu, kdo vyžije s 10 000 Kč po těch odvodech... Je to úplně směšná částka. Je potřeba, aby to tady padlo. Chápu, že paní ministryně dělá procesní věci, ale tato vláda opravdu dělá strašně špatné kroky dlouhodobě.

Pak asi v jiném bodě tady budu komentovat to, co se děje ohledně poskytování prostředků systémově. Nicméně za mě je to už neudržitelná situace, kdy podle mě vláda protiústavně omezuje některé podnikatele, je to pořád dokolečka. Je to nesrozumitelné, všichni to dobře víme. Zkrátka teď se prodává obuv pro děti, například jdete do obchodu, když má dítě nohu větší než 38, nekoupíte boty tomu dítěti. To jsou věci, které se dějí pořád dokola opakovaně. To je hlavní příčina toho, co tady máme.

Kompenzace jsou neadekvátní, jsou de facto směšné, je to výsměchem podnikatelům, kteří nějakou dobu platili daně, dneska ani nemůžou. Chápu, že paní ministryně asi na to reagovat nebude, protože na to nemá co říct, ale je to špatně.

K těm návrhům... Je to velice těžké. Máme tady pořád dokola, okamžitě to schvalte, nebo pár dnů nebude nějaké zpoždění, ti podnikatelé nedostanou ty peníze dříve. Vzhledem k tomu, že to je almužna, nevím, co na to říct. Nicméně jsou tam dobré věci. Já k těm návrhům, kvituji paní kolegyni Jelínkovou za ten obsah, který předložila, jenom za mě, věcně chápu, že opakujeme to, co bylo v 1. vlně, což také nebylo dostatečné, nicméně bylo to lepší než dnes.

Jenom za mě. Chápu tu repliku jenom za mě, jenom věcně teď řeknu, ten 80% pokles je hodně velký, drastický pokles. Jenom řeknu, co jsem komunikoval s podnikateli, 50 % je minimum toho, co by mělo být kompenzováno v této oblasti, aby to bylo reálné. Protože pro někoho 50 % obratu znamená, že nemá ani na živobytí.

Anketa

Má Česko nakoupit a využívat ruskou vakcínu Sputnik V?

93%
7%
hlasovalo: 25533 lidí

K podnikatelům. Doufám, že vláda už přestane je tady ničit, likvidovat, ty podnikatele, dlouhodobě, a dělá to pořád. To, že říkáme, že tím, že zavřeme jeden obchod, někoho tady zachráníme, když jiný obchod necháme otevřený, že nemůžeme jít k holiči, musíme se sami doma stříhat už asi skoro rok všichni, s nějakými přestávkami... Je to nesmysl. Čekáme na pana ministra Blatného, ať nám to vysvětlí, ale určitě nám to nevysvětlí.

Ale za mě ještě jednou zopakuji, pokud stát tohle dělá a chce tady pak komunikovat, že někomu pomáhá, tak, paní ministryně, nepomáháte. Vy cíleně likvidujete. Je to smutné, ať to lidi slyší. Protože pokud chcete další měsíce toto opakovat, tak se nikam neposuneme. Za mě, já jsem určitě pro ten návrh podpořit, nicméně pokud tady padne podrobná rozprava, určitě budu hlasovat pro tyto dva návrhy.

K těm krajským kompenzacím ještě řeknu jednu věc. My tady máme bohužel zkušenost, která tady proběhla už několikrát. Kdykoliv jsme cokoliv načetli, tak to spadlo. Tahle vláda tak zkrátka funguje, že jakékoliv vylepšení ze Senátu, které pomáhá buď podnikatelům, tak to úplně drasticky zamítá, krajům a obcím to samé. Tam mám bohužel obavy, že pokud to odtud pošleme, tak to stejně spadne pod stůl, což asi paní ministryně potom okomentuje v rámci svého stanoviska.

Jenom za mě říkám, je potřeba to opakovat zkrátka dokola, to, co tady dáváme podnikatelům, je směšná věc. Někdo zkrátka vydělává na tom, že jiní stojí, nemůže podnikat, prodávat, provozovat své služby. Pokud to takhle bude pokračovat dál, tyto návrhy budou pouze malinko napravovat ten zásadní problém toho, že někdo nemá na vlastní živobytí.

Děkuji za pozornost a případně pak uvidím, jaký bude další postup.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.