Senátor Wagenknecht: NSS se v reakci na moji volební stížnost musí obrátit na Soudní dvůr EU

13.06.2019 12:04

Komentář na facebookovém profilu k otázce stížnosti na střet zájmů Andreje Babiše

Senátor Wagenknecht: NSS se v reakci na moji volební stížnost musí obrátit na Soudní dvůr EU
Foto: Česká televize
Popisek: Lukáš Wagenknecht

Opakovaně se mě ptáte, proč by se měl vůbec NSS zabývat mým podnětem k možnému ovlivnění voleb díky střetu zájmů premiéra Babiše. Je to kvůli rozsudku z 11. dubna 2019 vydaném Evropským soudem pro lidská práva sídlícím ve Štrasburku (Harisch vs. Německo, č.j.50053/16).

Podle soudu na jednu stranu základní právo na spravedlivý proces neobsahuje základní právo na podání předběžné otázky Soudnímu dvoru EU sídlícímu v Lucemburku. Na druhou stranu, rozsudek štrasburského soudu jasně říká, že pokud vnitrostátní soud má povinnost podat předběžnou otázku lucemburskému soudu a neučiní tak, může to narušit férovost soudního procesu pokud vnitrostátní soud řádně nezdůvodní, proč odmítl předběžnou otázku lucemburskému soudu podat.“

V případě volebních stížností týkajících se voleb do Evropského parlamentu je Nejvyšší správní soud první a zároveň poslední řádnou soudní instancí. Jinak řečeno, proti rozhodnutí NSS v těchto případech nelze podat opravný prostředek (kasační stížnost). Podle čl. 267 odst. 3 Smlouvy o fungování Evropské unie má vnitrostátní soud, proti jehož rozhodnutí nelze podat opravný prostředek, povinnost obrátit se na Soudní dvůr EU, jedná-li se o otázku interpretace evropského práva.

Shrnuto a podtrženo, NSS se v reakci na moji volební stížnost musí obrátit na Soudní dvůr EU v Lucemburku při zodpovězení předběžné otázky, zda je Andrej Babiš a hnutí ANO ve střetu zájmů, a nebo musí jasně a řádně zdůvodnit, proč tak neučiní.

Kompletní znění rozsudku Evropského soudu pro lidská práva ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.