Senátoři KDU-ČSL a nezávislí podporují zápis Hřebčína na seznam UNESCO

08.06.2016 9:40

Senátoři klubu KDU-ČSL a nezávislí v rámci výjezdního zasedání na Pardubicku navštívili v pondělí 6. června Národní hřebčín Kladruby nad Labem. Podpořili úsilí hřebčína o zápis na seznam světového dědictví UNESCO.

Senátoři KDU-ČSL a nezávislí podporují zápis Hřebčína na seznam UNESCO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředsedkyně Miluše Horská

Kladrubský hřebčín je unikátní chovem plemena starokladrubského koně, jehož stádo je jedinou živou národní kulturní památkou České republiky. Na počátku 16. století založili chov koní v Kladrubech Pernštejnové. V roce 1579 zde byl zřízen císařský hřebčín. Od té doby patří krajina v okolí Kladrub koním.

V současnosti usiluje hřebčín o zápis kulturní krajiny kladrubského areálu na seznam světového dědictví UNESCO.  „Na světě je řada hřebčínů. Ale pouze v Kladrubech se nachází 500 let zachovalý autentický krajinný areál. Tuto jedinečnost bychom chtěli podpořit zápisem do seznamu světového dědictví,“ uvedla senátorka Miluše Horská, která senátory do svého regionu pozvala.

Jádro kladrubského hřebčína bylo zrekonstruováno v rámci evropského projektu za 300 milionů korun. V současnosti hřebčín připravuje projekty zaměřené na obnovu krajiny i rekonstrukce dalších objektů jak v Kladrubech nad Labem, kde jsou chováni bělouši, tak Slatiňanech, kde mají svůj domov starokladrubští vraníci.

„Návštěva kladrubského hřebčína pro mě byla jedním z nesilnějších zážitků za poslední dobu. Doporučuji toto vzácné místo k návštěvě každému, nejen nadšencům do koní,“ uvedl Zdeněk Brož, místopředseda Senátorského klubu KDU-ČSL a nezávislí a starosta Šumperka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…