Senátoři STAN a nezávislí: Navýšení důchodů podpoříme, systém ovšem potřebuje reformu

18.08.2021 11:36

Na středeční 15. schůzi horní komory senátoři projednají dodatečné zvýšení důchodů v příštím roce, zákon upravující fungování dětských skupin či nastavení podpory obnovitelných zdrojů energií. Projednat by měli také jednorázové odškodnění po výbuchu muničních skladů Vlachovice-Vrbětice či tzv. zákon „třikrát a dost“, kdy by neplatiči pokut měli přijít o část dávek.

Senátoři STAN a nezávislí: Navýšení důchodů podpoříme, systém ovšem potřebuje reformu
Foto: STAN
Popisek: STAN

Senátní sociální výbor, který je zároveň garančním, navrhuje změnu zákona o pomoci v hmotné nouzi zamítnout. Dle předsedy klubu Starostové a nezávislí Petra Holečka zatím není jasné, jak se senátoři k návrhu zákona „třikrát a dost“ postaví. „Dle návrhu by lidé přišli o část doplatku na bydlení i příspěvku na živobytí v případě, že by opakovaně neplatili pokuty za vybrané závažné přestupky. Sociální výbor ovšem se strháváním neuhrazených pokut z dávek nesouhlasí a navrhuje zákon zamítnout. I náš klub je v tomto nejednotný.

Senátoři z řad starostů obcí a měst návrh zákona vítají, na druhé straně se řada členů klubu obává spíše negativního dopadu zákona na již tak sociálně slabé rodiny s dětmi,“ uvádí Petr Holeček. Senátoři mají na programu také dva návrhy zákonů týkající se energetiky. „Energetický zákon napravuje nepřesné provedení evropské směrnice regulující vnitřní trh s elektřinou a zemním plynem a adaptuje právní řád na evropské nařízení. Dále podporuje nezávislost Energetického regulačního úřadu a má ochránit spotřebitele proti tzv. energošmejdům,“ uvádí senátorka a předsedkyně podvýboru pro energetiku Hana Žáková. V druhé energetické novele zákona o podporovaných zdrojích energie budou senátoři rozhodovat o nastavení podpory pro obnovitelné zdroje.

Zachování dětských skupin na dosah a nesystémovost důchodového systému

Návrh zákona o dětských skupinách byl sledován nejen ze strany senátorů s velkým napětím. „První projednávané návrhy spíše napovídaly, že jde o snahu dětské skupiny paralyzovat a znemožnit jejich fungování. Odpovídal tomu i dramatický legislativní proces, kdy se zákon ve sněmovně vracel ze třetího do druhého čtení. Oceňujeme však, že se nakonec podařil najít velmi dobrý kompromis především v otázce financování a zastropování cen pro rodiče. Existence dětských skupin tak není ohrožena a můžeme návrh s klidným svědomím podpořit,“ říká senátor a člen sociálního výboru Marek Hilšer.

Anketa

Má naše účast v NATO smysl?

4%
94%
hlasovalo: 26249 lidí

Na senátory čeká také projednání zákona o důchodovém pojištění, které mimo jiné vyrovnává rozdíly výše důchodů mezi ženami a muži. „Návrh oceňuje péči o děti, která většinově spočívala na bedrech žen, a dosud byla také jednou z příčin jejich nižších důchodů,“ uvádí Marek Hilšer. Senátorům ovšem vadí celková nesystémovost návrhu a kritizují absenci udržitelné důchodové reformy. „Souhlasíme se zvýšením důchodů nad rámec valorizace, ale nesystémovost a chaotičnost předloženého návrhu je velký problém. Vláda zcela opomíjí nutnost změn v důchodovém systému tak, aby se v budoucnu celý systém nezhroutil. Nekoncepční přístup, který se řídí především snahou premiéra se zalíbit tady a teď, postihne celou společnost a především ty nejzranitelnější seniory,“ dodává Marek Hilšer.

Odškodnění za výbuchy ve Vrběticích a situace v Afgánistánu

Senát čeká mimo jiné i hlasování o odškodnění za výbuchy v muničních skladech Vrbětice v roce 2014. Odškodnění by se mělo vztahovat na Zlínský kraj, obce v okolí Vrbětic a jejich obyvatele. „Po sedmi letech se konečně obce a jejich obyvatelé dočkají spravedlnosti a kompenzace, na kterou mají nárok. Návrh počítá s celkovým odškodněním téměř 700 milionů korun. Přijetí tohoto zákona je jedinou možností, jak konečně zajistit rychlé narovnání situace,“ uvádí senátor a člen bezpečnostního výboru Jan Sobotka.

Klub Starostové a nezávislí se na svém včerejším jednání zabýval i současnou situací v Afgánistánu a pomoci tamním občanům ze strany České republiky. „Vývoj bezpečnostní situace byl znepokojivý již delší dobu. Bohužel se ukazuje, že současná situace v Afgánistánu a rychlý postupu hnutí Tálibán je další prohrou demokratického světa. Pokud má být Česká republika i nadále vnímána jako důvěryhodný a spolehlivý partner, je naprosto klíčové, aby zajistila pomoc nejen pro pracovníky ambasád, ale také pro pracovníky civilní části Provinčního rekonstrukčního týmu Lógar a nevládních organizací ČR,“ hodnotí Jan Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Projekt EU potřebuje vdechnout nový život, proto nabízím vizi pro Evropu

12:12 Gregorová (Piráti): Projekt EU potřebuje vdechnout nový život, proto nabízím vizi pro Evropu

Pirátská europoslankyně Markéta Gregorová pokřtila na Den Evropy unikátní sborník Vize pro Evropu. D…