Senátoři klubu STAN: Připravili jsme ústavní žalobu na zrušení dodatečného zdanění církevních restitucí

14.05.2019 13:25

Senátoři z klubu „Starostové a nezávislí“ podají návrh k Ústavnímu soudu proti dodatečnému zdanění vráceného církevního majetku. Zároveň se nepřipojí k chystanému podání senátorů za KDU-ČSL.

Senátoři klubu STAN: Připravili jsme ústavní žalobu na zrušení dodatečného zdanění církevních restitucí
Foto: STAN
Popisek: STAN

„KDU-ČSL se ve své žalobě zaměřuje na obranu církví a také na spravedlnost náhrad jako takových. My chceme hájit stanovisko, že nezáleží na tom, zda jde právě o církve, či jakéhokoliv občana nebo společenství,“ vysvětluje předseda STAN Vít Rakušan.

„Rozhodli jsme se pro hájení skutečně jen principů, na nichž je založen právní stát. Zjednodušeně řečeno: co bylo ukradeno, zničeno nebo znehodnoceno, má být navráceno alespoň v podobě finanční náhrady a když už se vrací nebo vyplácí náhrada, tak je nepřípustné ji dodatečně zdanit, ať už to byl majetek kohokoli“ říká jeden z iniciátorů podání k Ústavnímu soudu, senátor Zdeněk Hraba (STAN).

Návrh na zrušení novely zavádějící dodatečné zdanění koncipuje advokát a bývalý ústavní soudce Stanislav Balík.

„Postup, který teď uzákonila vládní koalice ČSSD a ANO s pomocí komunistů, by přece musel znejistit každého občana - právo jednou přijaté neplatí a lze ho kdykoliv změnit v neprospěch restituenta,“ dodává Stanislav Balík.

Zároveň hnutí STAN odmítá pořádání „závodů“ a sbírání politických bodů na tom, kdo podá ústavní žalobu jako první.

„Věřili jsme v dohodu, která se rodila na půdě Senátu - podle ní se na společné žalobě měla podílet ODS, STAN i lidovci a další senátoři. Proto nynější aktivitu KDU-ČSL moc nechápu, ale respektuji, že chce jít svou vlastní cestou,“ vysvětluje okolnosti vzniku samostatného návrhu Zdeněk Hraba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

16:05 Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.