Senátorka Baudyšová: Nezbývá než ocenit trpělivý a vysoce fundovaný přístup ministra Babiše

16.03.2016 11:19

Projev na 20. schůzi Senátu dne 16. 3. 2016

Senátorka Baudyšová: Nezbývá než ocenit trpělivý a vysoce fundovaný přístup ministra Babiše
Foto: ANO
Popisek: Zuzana Baudyšová

Vážený pane předsedo, vážený pane ministře, vážené kolegyně, kolegové. Dostáváme na pořad jednání návrh zákona o evidenci tržeb, který po neskutečném maratonu při projednávání v Poslanecké sněmovně byl touto komorou 10. února 2016 schválen.

Je až neuvěřitelné, jaké plejádě otázek musel předkladatel čelit a znovu a znovu vysvětlovat již vysvětlené a rozptylovat obavy poslanců, kteří povětšinou vycházeli z nepozorného čtení předkládaného zákona, či neodborných nebo účelových interpretací.

Z mého pohledu nezbývá než ocenit trpělivý a vysoce fundovaný přístup pana ministra k objasnění všech vznesených otázek, a to zvláště i proto, že mnohdy musel čelit tvrzením, která byla nepravdivá.

Pominula různá mylná tvrzení, že podnikatel musí mít k dispozici vysokorychlostní internet v síti LTE nebo optickou linku k odesílání tržeb, protože jinak hrozí zdržování zákazníků. Nejsou na místě ani obavy v místě se špatnou kvalitou mobilního signálu, protože zákon definuje podmínky, za nichž je evidenci možno provádět i v tzv. zjednodušeném režimu.

Další pravda je o zemích, kde už evidence tržeb funguje. Je to 11 zemí, nechci je teď předčítat, chybí pouze Estonsko a ČR. Znamená to, že na rozdíl od většiny evropských zemí, včetně našich přímých sousedů z Visegrádské čtyřky, jsou naši podnikatelé stále vystaveni tlaku nekalé konkurence. Znamená to, že podnikatelé, kteří přistupují ke svému podnikání, ke svým povinnostem zodpovědně, jsou omezováni ve svých ziscích těmi, kteří se rozhodli, že ten základ daně zkrátka upraví.

Primárně jde, jak hovořil pan ministr, o narovnání podnikatelského prostředí, o ochranu poctivých podnikatelů před nekalou konkurencí, což je efekt, který nelze penězi vyčíslit.

Dalšími benefity jsou, jak již bylo řečeno, 18 miliard do státního rozpočtu, to znamená pro všechny – pro obce, pro důchody, pro kraje.

Já bych na závěr mého vystoupení chtěla požádat, zda by bylo dobré a potřebné držet se tématu EET, nevnášet další témata a další kauzy, nechci jmenovat Čapí hnízdo a další, protože to sem nepatří. Dneska hovoříme o schválení elektronické evidence tržeb.

Další, o co bych chtěla poprosit, že ti, kteří mají něco proti, bylo by dobré, kdyby přišli se svým návrhem a programem, jak posílit příjmovou stránku státního rozpočtu.

Děkuji za pozornost.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

21:10 Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s krajany.