Senátorka Chmelová: Omezení na situace, při nichž vzniká nebezpečí z prodlení, je nevyhovující

06.04.2022 17:33

Projev na 24. schůzi Senátu 6. dubna 2022 k zákonu o integrovaném záchranném systému

Senátorka Chmelová: Omezení na situace, při nichž vzniká nebezpečí z prodlení, je nevyhovující
Foto: Hans Štembera
Popisek: Renata Chmelová (VLASTA)

Dobré dopoledne, vážený pane předsedající, paní navrhovatelko, milé kolegyně, milí kolegové,

dovolte, abych vás informovala, že předmětnou novelu projednal výbor pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí na své 15. schůzi, která se konala 30. března a přijal usnesení č. 75 ve smyslu, že doporučujeme Senátu PČR schválit předložený návrh senátního návrhu zákona s pozměňovacími návrhy, které tvoří přílohu právě toho usnesení.

Krátce bych se vyjádřila k novele, i když ji tu paní předkladatelka podrobně představila. Jde o to, že operační a informační střediska IZS jsou povinna přijímat a vyhodnocovat informace o mimořádných událostech, zabezpečovat vyrozumění jednotlivých složek IZS, státních orgánů či orgánů územních samosprávních celků. Současně jsou v případě nebezpečí z prodlení oprávněni varovat obyvatelstvo na ohroženém území.

Anketa

Který z jmenovaných šéfů vlád je nejlepší?

1%
0%
3%
95%
hlasovalo: 57071 lidí

Předmětná právní úprava je dle navrhovatelů nedostatečná, neboť každý má právo se včas dozvědět o mimořádné události a varování obyvatel by tak nemělo být podřízeno pouhému oprávnění operačního střediska. Stejně tak omezení případů, kdy má dojít k varování pouze na situace, při nichž vzniká nebezpečí z prodlení, je spatřováno jako nevyhovující.

S ohledem na výše uvedené předloha nyní stanovuje povinnost operačních a informačních středisek neprodleně varovat obyvatelstvo, a teď důraz, v případě mimořádné události ohrožující život, zdraví nebo majetek.

Během projednávání novely v našem výboru došlo právě ke zpřesnění návrhu a z mého pohledu i k vypořádání námitek, které tady při prvním čtení na plénu zazněly. Jsou prostřednictvím přijatého pozměňovacího návrhu v usnesení výboru pro územní rozvoj, životní prostředí a veřejnou správu. A dle mého je vše v této novele vypořádáno, a proto jako zpravodajka doporučuji, abychom tento návrh schválili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…