Senátorka Hamousová: Pivovar v pojetí posledních let nelze chápat jen jako producenta určitého výrobku

10.04.2016 21:11

V Senátu se diskutovalo o významu pivovarů v obcích, městech a regionech. Za posledních 5 let vzniklo více než 300 pivovarů a trh stále není nasycen, uvedla senátorka z výboru pro územní rozvoj Zdeňka Hamousová. Hovořilo se zejména o pozitivním vlivu malých pivovarů na rozvoj a prosperitu obcí, ve kterých vznikají.

Senátorka Hamousová: Pivovar v pojetí posledních let nelze chápat jen jako producenta určitého výrobku
Foto: Redakce
Popisek: Mgr. Zdeňka Hamousová, starostka Žatce

Otevírání nebo obnovování pivovarů zvyšuje míru zaměstnanosti v regionech a zároveň společenského vyžití v regionech. „Pivovar v pojetí posledních let nelze chápat jen jako producenta určitého výrobku, většinou na sebe navazuje další přidanou hodnotu a tou je kulturní, společenská hodnota nebo významný vliv na cestovní ruch,“ vysvětlila senátorka Hamousová, která je zároveň starostkou Žatce.  

Pavel Borowiec z České a moravské pivovarnické akademie upozornil na to, že pivovarnictví je energicky rozvíjející se obor. „V minulých letech vzniklo každoročně více než 50 nových pivovarů. Všem pivovarům včetně toho národního budějovického se daří výrazně zvyšovat export do ciziny, i to je důkazem úspěchu českého piva, na které jsou pivovarníci patřičně pyšní,“ řekl Borowiec.

Pořádající Výbor pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí v rámci semináře na půdě Senátu umožnil vyhlášení Výročních cen České a moravského pivovarnické akademie za rok 2015. Setkání se zúčastnila bezmála stovka pozvaných hostů z řad odborné veřejnosti, zejména zástupci malých i velkých pivovarů z Čech, Moravy i Slezska a také významní pěstitelé chmele.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.