Senátorka Horská: Zasype prezident příkopy k akademické obci?

20.11.2015 15:15

Nemůžu si pomoci, avšak připadá mi to opravdu tak, že ať už sám prezident republiky, nebo jeho předůsledně pracující ochranka sebrali studentům jejich prostor k uctění památky 17. listopadu.

Senátorka Horská: Zasype prezident příkopy k akademické obci?
Foto: kdu.cz
Popisek: Senátorka Miluše Horská

Přitom je tento den přeci mezinárodním dnem studentstva. Pro prezidenta Zemana mělo být poctou strávit tento den v přítomnosti právě „svých“ studentů a též jejich vyučujících a promluvit před nimi.

Realita za to byla úplně jiná: z tribuny mu věrně potleskávala skupinka přívrženců, v publiku studenti absentovali a naopak se objevovaly různé protiislámské plakáty a hujerský potlesk vždy tehdy, když prezident hájil své odmítavé postoje vůči uprchlíkům.

Mám k tomu, co se stalo na Albertově, tři poznámky:

Plně se ztotožňuji jak s rektorem Karlovy univerzity Zimou, tak i s děkanem Přírodovědecké fakulty UK Gašem v tom, že policejní blokáda u pamětní desky kvůli chystané akci Bloku proti islámu byla zneuctěním studentské vzpomínky na 17. listopad. Proč pak na akci tohoto typu vystupuje prezident republiky a proč si radši nenajde čas na proslov či debatu se studenty a též jejich pedagogy, mi už vůbec není jasné. Kdy jindy lze narovnat vztahy s akademickou obcí než zrovna v tento den…

Nemohu se zbavit dojmu, že 17. listopad a jeho jak studentská symbolika, tak také samotné místo na Albertově byly zneužity pro potřeby kontroverzní politické reprezentace. Jsem znepokojena z toho, že se na toto místo dostali političtí populisté, kteří se „pohybují na hraně extremismu“, jak prohlásili i studenti Filozofické fakulty UK, s jejichž postoj plně sdílím.

Nechápu ani vyjádření mluvčího Hradu Ovčáčka o tom, že studenti mohli přijít jindy. Proč by, prosím pěkně, neměli být přítomni proslovu „svého“ prezidenta? Proč měli přijít jindy? To nebyli vítáni? A kdo tedy byl vítán? Pánové Konvička a další radikálové? To je publikum, pro které chtěl prezident Zeman vystoupit v tento pro české dějiny naprosto klíčový státní svátek?

Jsem ráda, že studenti si nechtějí nechat vzít svůj 17. listopad a že si společně se svými pedagogy připomenou právě na Albertově tento „svůj“ den. Bude to bez humbuku, policejních zátaras a doufejme, že i bez radikálů. Zda to bude i bez prezidenta, se uvidí. Vidím to však tak, že Miloš Zeman může mít na tuto neděli druhou šanci, jak zasypat příkopy, vyhloubené směrem k akademické obci…

Psáno pro blog idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

16:02 Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

Mé vystoupení na kulatém stole nazvaném Kárné řízení a jeho nová perspektiva, který proběhl 25. dubn…