Senátorka Hubáčková: Návrh vykazuje řadu legislativně technických chyb

26.10.2021 16:03

Projev na 17. schůzi Senátu 26. října 2021 k zákonu o sociálních službách

Senátorka Hubáčková: Návrh vykazuje řadu legislativně technických chyb
Foto: archiv Anny Hubáčkové
Popisek: Anna Hubáčková (KDU-ČSL)

Dobré odpoledne, pane předsedající, vážené kolegyně, kolegové.

Tento senátní tisk byl projednán na schůzi ústavně-právního výboru 20. října. A byli jsme seznámeni tedy s tím obsahem. Nám se dostavila předkladatelka, nicméně cílem tohoto senátního tisku a novely zákona 108 mělo být především přiblížit poskytování sociálních služeb potřebám praxe a požadavku na moderní sociální stát. Bohužel je velmi diskutabilní, zda by dosažený cíl mohl být splněn. A to především protože byl poměrně hekticky projednáván bez příslušné konzultace a připomínkování s partnery, kteří v dané oblasti působí. Ať už ze strany postižených, pečovaných, pečovatelských služeb apod. A je tedy otázkou, zda navržené sloučení služeb nebo vzniku nových typů.

Sloučení pečovatelských a asistenčních služeb bylo dobře navrženo a dobře prodiskutováno a mohlo vůbec v praxi působit. Ostatně na to upozornil o ombudsman a jeho poradní sbor ve své zprávě.

Návrh vykazuje řadu legislativně technických chyb. Např. některé návrhy paragrafu ve znění jsou již obsaženy v jiném zákonu, který jsme projednávali nedávno. Takže jsem samozřejmě měla před sebou úkol, zda takový návrh zákona s výrazně mnoha legislativně technickými chybami a ne dobře prodiskutovaným obsahem dát ke schválení. Protože verze napravit přípravou pozměňovacích návrhů, vzhledem k tomu, že skončila Poslanecká sněmovna, nejde použít. Také výsledkem mých úvah, které jsem předložila ústavně-právnímu výboru a které ústavně-právní výbor schválil, je: doporučuje Senátu PČR projednávaný návrh zákona zamítnout.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…