Senátorka Seitlová: Apeluji na to, aby bylo připraveno řádné systémové řešení

20.12.2018 16:45

Projev na 4. schůzi Senátu 20. prosince 2018 k zákonu o sociálním zabezpečení

Senátorka Seitlová: Apeluji na to, aby bylo připraveno řádné systémové řešení
Foto: zeleni.cz
Popisek: Senátorka Jitka Seitlová (KDU-ČSL)

Pane předsedající, vážená paní ministryně, vážené kolegyně a kolegové.

Můj předřečník má zřejmě pravdu, že se skutečně může jednat o diskriminaci z hlediska věku. A tak já jsem jeho myšlenku určitě podpořila a obrátím se na veřejného ochránce práv, který má v gesci posouzení diskriminace, aby to posoudil.

Ale k tomu jsem opravdu nechtěla původně vystoupit. Je to tedy správný námět, souhlasím s ním. Před mnoha a mnoha lety tento věk už byl samozřejmě takový, že málokdo zvládl práci, a víme, že v důsledku zvyšování věku i kvality věku, kterého se dožíváme, možnost práce po sedmdesáti letech je, a někdy jsou to kvalitní lidé, takže určitě ano.

Ale chtěla jsem hovořit k tomu problému, o kterém se tady zmiňoval místopředseda našeho Senátu Jiří Oberfalzer. Naprosto s ním souhlasím, a jenom dodám, že to není jenom návrh, který pan místopředseda Oberfalzer dával, ale veřejný ochránce práv již upozorňoval před více než deseti lety na nedostatečnou funkčnost posudkové správy, na nedostatečnost lidí, kteří tam jsou. A paní ministryně říká, 80 % posudkových lékařů chybí. Domnívám se, že to, co navrhujete, že tam tedy budou pracovní smlouvy, tak nevím, jestli se zvýší atraktivita možnosti finančního ocenění. Nicméně tento problém to bezpochyby neřeší, je to jenom jakási další záplata. A to tedy není jenom posudková služba tam někde v pozadí nefunguje, ale lidé pak čekají na příspěvky na péči, prodlužuje se to, trvá to velmi dlouho, dopad do praxe je vážný.

Proto se přidávám k tomu, co řekl pan místopředseda Oberfalzer, a stejně tak apeluji na to, aby bylo připraveno řádné systémové řešení, které by napravilo situaci, která tam je. Nechci říct, jak to tedy řekl pan místopředseda, na co čekáme, a navíc někteří lidé, kteří tam jsou, velice kvalitní lidé, a někteří už opravdu pracují jenom proto, že je potřeba, aby to někdo napsal, aby to někdo udělal. A věřte, že věda z hlediska informací, které máme ve zdravotních oborech, jde velmi rychle dopředu. A pak posudky jsou napadány, jsou tam zbytečné prostoje. Je to problém, kterému je potřeba, paní ministryně, věnovat pozornost. A prosím proto, aby skutečně už konečně se to dostalo na pořad jednání ministerstva práce a sociálních věcí, případně ministerstva zdravotnictví a přišlo systémové řešení.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…