Senátorka Seitlová: Evropa bude chtít, abychom také snížili spotřebu energií

20.09.2022 22:33

Projev na 29. schůzi Senátu 20. září 2022 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích.

Senátorka Seitlová: Evropa bude chtít, abychom také snížili spotřebu energií
Foto: zeleni.cz
Popisek: Senátorka Jitka Seitlová (KDU-ČSL)

Vážený pane předsedající, ještě jednou, vážený pane ministře, ta debata se rozvinula do šíře, ale určitě je na místě o tom hovořit. Chtěla bych podpořit to, co tady říká pan předseda Vystrčil, proto jsem také využila svého přednostního práva, protože skutečně to jsou věci, které jsou skoro nemyslitelné. Dnes máme program dotační, ten program dotační říká: Pokud nemůžete energii dávat dál, my vám dáme jenom dotaci na to, co jste schopni sami spotřebovat, ne na to, co by bylo možné realizovat a dodávat na trh. To je další paradox, který tam je. Jenom na to chci upozornit. Nejsou to jenom bioplynky. Jsou to dnes panelové systémy, fotovoltaiky, které jsou z tohoto hlediska omezovány, přestože by byly schopny produkovat elektrickou energii nebo i ten bioplyn by mohl být využíván tepelně.

Chtěla bych ještě jednu věc, která tady zazněla, musím to říct, protože je to velmi důležité. Chceme, někdo tady hovořil o tom, pan senátor Čunek, jak ti naši spotřebitelé se v tom nevyznají, jak má chudák řezník řešit, jakou má vybrat cenu... Celá Evropa už žije tím, že jsou tzv. inteligentní měřiče, které jim přesně říkají, co spotřebovávají, jaké mají ceny, oni si to mohou hned vyhodnotit. Ale pozor, ČR v tomto, řekla bych, zamrzla. Ona zamrzla už dřív, kdy někdy v roce 2012 byla provedena analýza, tedy skutečně jsme neměli žádnou fotovoltaiku, chtěli jsme mít úplně centralizované ty zdroje energie, takže nebyl ten výsledek pozitivní. Dnes má řada zemí už v 100 % tyto inteligentní měřiče. Chceme, aby ten člověk se choval šetrně. Teď vyzýváme k tomu, je to samozřejmě rozumné, Evropa bude chtít, abychom také snížili spotřebu energií. Ale ten člověk se v tom opravdu nevyzná. Distribuční sítě jsou ovládány distributory, kteří říkají: My teprve teď jsme vypsali první část tendru, druhá část tendru bude pokračovat. Ale teprve od roku 2024 budeme do části, řeknu, menší části těch, kteří mají nad 6 kilowatt spotřebu, tak tam budeme tyto chytré měřiče dodávat. Víme, že i ty obnovitelné zdroje potřebují tyto chytré měřiče, ty inteligentní měřiče. De facto se říká, na jednání, které jsem měla tady v Senátu, že teprve od roku 2027 budou rozšířeny na celý ten rozsah těch odběrů, odběrná místa, nevím, kolik jsou v ČR všechna, ale jenom ČEZ jich má 3,6 milionu. Od roku 2024 do roku 2027 počítá, zatím říká vyhláška, že jich má instalovat zhruba do 800 tisíc. My jsme strašně pozadu. Jsme hrozně pozadu. Prosím pana ministra, aby na to dohlédl, aby tohle zrychlil. Není možné, aby si distributoři takto prodlužovali tu dobu, kdy budou do určité míry, já teď řeknu to slovíčko, až omezovat to, aby spotřebitel se mohl chovat tak, jak potřebuje, aby vstupovali do těch systémů těch distribučních sítí. Vím, že se to distributorům moc nelíbí, ale omezuje to i to šetření naší celkové spotřeby.

Navíc je potřeba říct, že ještě ty tendry nehlídají to, aby ty inteligentní měřiče byly takto, jak je potřeba, pro toho spotřebitele definovány, naopak mluví se o tom, že ten tendr může být zatížen tím, že tam bude tolik možných ještě informací pro další možné třeba sledování, ale které nejsou potřebné, že se to strašně prodraží.

Pane ministře, moc prosím, abyste urychlili tyto tendry a sledovali, do jaké míry jsou ta rozhraní, která jsou stanovena, skutečně využitelná. Je to důležité právě pro to, abychom mohli snižovat spotřebu, abychom měli toho aktivního spotřebitele a dělali to, co je potřeba v tom systému i té soběstačnosti ČR. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…