Senátorka Syková: Jsme schopni včas rozeznat důležité vývojové zvraty a přizpůsobit se jim

12.03.2016 17:16

Výbor pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice uspořádal slavnostní setkání k 20. výročí sdružení CESNET, které zajišťuje elektronickou infrastrukturu pro vědu, výzkum a vzdělávání v ČR. Setkání zahájila místopředsedkyně výboru a senátorka za Prahu 4, prof. Eva Syková. Součástí setkání byl vedle odborných prezentací také originální vzdálený koncert, kdy smyčcové kvarteto hrálo přímo ve Valdštejnském paláci a klavírista se připojil z místa vzdáleného mnoho kilometrů.

Senátorka Syková: Jsme schopni včas rozeznat důležité vývojové zvraty a přizpůsobit se jim
Foto: senat.cz
Popisek: Senátorka Eva Syková

CESNET vznikl jako síť propojující vzdělávací a vědecké instituce v České republice s mezinárodní výpočetní infrastrukturou. Jako zájmové sdružení právnických osob CESNET v roce 1996 založila Akademie věd společně s 26 vysokými školami. Dnes toto sdružení spravuje nejvýznamnější českou výpočetní infrastrukturu pro vědu, výzkum a vzdělávání.

"Úspěšný rozvoj sítě i sdružení CESNET v posledních dvou desetiletích považuji za jeden z positivních příkladů transformace České republiky ve vyspělou západní společnost. Je to doklad o tom, že jsme schopni včas rozeznat důležité vývojové zvraty a přizpůsobit se jim," uvedla senátorka Eva Syková. "V době, kdy si většina veřejnosti pletla Internet s internátem, byly vysoké školy a Akademie věd schopny účinné spolupráce na stěžejním projektu, který se projevil jako životně důležitý pro budoucnost vědy a výzkumu v ČR. Bez moderní výpočetní sítě a návazných služeb by české výzkumné instituce jen těžko držely krok s vývojem vědy v západních zemích. Nemohly by ani odpovídajícím způsobem spolupracovat mezi sebou navzájem, ani se stát platnými účastníky Evropského výzkumného prostoru," doplnila Syková.

K Internetu se ČR zásluhou ČVUT připojila v roce 1992, tedy rok po spuštění prvních webových stránek ve švýcarském CERNu. V následujícím roce začaly vznikat základy sítě CESNET. Propojeno bylo prvních osm měst: Praha, Brno, Plzeň, České Budějovice, Hradec Králové, Liberec, Olomouc a Ostrava. Tuto síť provozovalo Výpočetní centrum ČVUT. Sdružení CESNET bylo založeno o 3 roky později, zejména proto, že poptávka po připojování dalších účastníků přerostla možnosti vedlejší hospodářské činnosti jedné vysoké školy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…