Senátorka Váňová: Pak tam máme důchody pro představitele komunistického režimu

02.12.2022 11:48

Projev na 3. schůzi Senátu dne 2. prosince 2022 k návrhu změny zákona o důchodovém pojištění.

Senátorka Váňová: Pak tam máme důchody pro představitele komunistického režimu
Foto: senat.cz
Popisek: Senát ČR

Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, vážení kolegové. Vše podstatné k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony, zaznělo podrobně z úst mých předřečníků. Jen ve stručnosti okomentuji tento návrh zákona a seznámím vás s průběhem jednání na druhém ÚPV dne 23. listopadu. 

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17934 lidí

Obecně touto změnou dochází ke změně zákona o důchodovém pojištění, zákona o organizaci a provádění sociálního zabezpečení a zákona o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti.

Zákon o důchodovém pojištění zakotvuje nárok na dřívějších odchod do starobního důchodu u členů výjezdové skupiny zdravotnické záchranné služby, operátorů zdravotnického pomocného operačního střediska zdravotnické záchranné služby a záchranářů Horské služby. Reaguje se tak na prodlužování důchodového věku, který se v ČR zvyšuje postupně, až k 65 letům. V případě zdravotnických záchranářů se argumentuje tím, že se jedná o těžkou fyzickou, ale i psychicky náročnou profesi.

V tom výchovném, starobní důchod se zvyšuje, a to o 500 korun za každé vychované dítě. Nárok bude mít ten z rodičů, který o dítě pečoval v největším rozsahu. Cílem je ocenit zásluhy pečujících osob o výchovu nového přispěvatele do důchodového systému a zároveň paušálně kompenzovat snížení důchodu, k němuž došlo v důsledku kariérních výkyvů souvisejících s výchovou. Sníží se tím i statisticky rozdíl mezi průměrným důchodem žen a mužů.

Pak tam máme důchody pro představitele komunistického režimu. To se týká těch osob, které působily ve vysokých politických funkcích či řadách StB, SNB, u pohraniční stráže nebo v hlavním štábu lidových milicí. Starobní důchody se těmto lidem budou krátit paušální částkou 300 korun za každý, jen započatý rok doby, po kterou dotyčná osoba zastávala post vysokého funkcionáře a těžila z přímé podpory tehdejšího režimu. Seznam těchto osob vypracuje ÚSTR.

Zákon o organizaci a provádění sociálního zabezpečení zavádí nové povinnosti pro zaměstnavatele, např. uchovávání mzdových listů po dobu 45 let, evidenci seznamů zaměstnanců, kteří vykonávají práce zdravotnického záchranáře, vedení počtu směn předmětných zaměstnanců atd.

Zákon o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti, tam, jak už padlo z úst pana ministra, z vyměřovacího základu zaměstnance zdravotnického záchranáře bude postupně zaměstnavatel od roku 2023 do roku 2025 platit zvýšenou sazbu pojistného na důchodové pojištění o 2, 3 a 4 procentní body a od roku 2026 o 5 procentních bodů.

Legislativní proces ve sněmovně, nejprve bylo navrženo, aby byl schválen v prvním čtení podle § 90 odst. 2 jednacího řádu, ale s tímto sněmovna nesouhlasila. Garanční výbor pro sociální politiku tisk projednal 5. října a doporučil vyslovit s vládním návrhem zákona souhlas. Pak se dostal do druhého čtení, tam byly zakomponované pozměňovací návrhy poslance Víta Kaňkovského, Jiřího Maška a Mariana Jurečky. Třetí čtení proběhlo na 44. schůzi 4. listopadu a sněmovna schválila návrh zákona ve znění většiny pozměňovacích návrhů. V závěrečném hlasování z přítomných 149 poslanců se pro vyslovilo 138, proti nebyl nikdo.

Moje stanovisko je následující. K předloženému tisku nemám jako zpravodajka zásadní připomínky. Paní Volprechtová z legislativního odboru vidí problémy v samotné realizaci snížení důchodu některých představitelů komunistického režimu a argumentuje mj. tím, že může být i přes zapojení ÚSTR stěží dohledatelná přesná doba výkonu služby. Diskutabilní mohou být i jiné aspekty, vč. vymezení celé skupiny, která se má ponížení důchodu týkat. Zároveň vyslovuje otázku, nakolik by navržené opatření ve vztahu k účelu úpravy obstálo v testu ústavnosti.

Toto bude třeba skutečně dále sledovat. Objektivně vzato je třeba poznamenat také to, že NERV v rámci svého souboru opatření ke stabilizaci veřejných financí vydaných před několika dny navrhl mj. i úplné zrušení výchovného, tedy zvýšení důchodu o 500 korun za každé vychované dítě. NERV ho považuje za nekoncepční a upozorňuje, že bude stát rozpočet 19 miliard korun ročně. Výchovné bylo navíc zavedeno bez klasického meziresortního připomínkového řízení a širší odborné debaty, což je pro tvorbu práva problém. Na druhou stranu při prosazení tohoto bonusu v rámci sněmovny panovala široká politická shoda. Tento názor sdílím též. Oceňuji ho jako snahu zmírnit rozdíly ve výši důchodu mezi ženami a muži. Proto jsem doporučila ÚPV přijetí tohoto tisku ve znění postoupeném Poslaneckou sněmovnou.

Následně na ÚPV vystoupil pan senátor Nytra, který přednesl pozměňovací návrh. ÚPV přijal toto usnesení.

ÚPV doporučuje Senátu PČR vrátit projednaný návrh zákona Poslanecké sněmovně s pozměňovacími návrhy, které jsou uvedené v příloze, určuje zpravodajem výboru pro projednání této věci na schůzi Senátu senátorku Ivanu Váňovou a pověřuje předsedu výboru, senátora Tomáše Goláně, aby s tímto usnesením seznámil předsedu Senátu. Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…