Senátorka Wagnerová: Jde vlastně o zneužití práva na azyl

13.04.2019 6:34

Komentář na facebookovém profilu ke kauze Nikulin.

Senátorka Wagnerová: Jde vlastně o zneužití práva na azyl
Foto: Radmila Zemanová-Kopecká
Popisek: Bývalá ústavní soudkyně a senátorka Eliška Wagnerová

Neznám analýzu A. Gerlocha, ale přečetla jsem si nález ÚS v kauze Nikulin a nevěřila jsem svým očím. Mluvila jsem proto o něm s několika ústavními právníky, abych se ujistila, že se fatálně nemýlím a dospěli jsme k názoru, že senát ÚS ve složení předseda Josef Fiala a soudci Radovan Suchánek (soudce zpravodaj) a Jiří Zemánek trefil kozla.

O co jde je vlastně velmi prosté. Ano, existuje prejudikatura ÚS, která zakazuje vydat žádanou osobu do země původu před tím, než o jeho azylové žádosti rozhodne pravomocně soud, a to včetně případné kasační stížnosti. Zde je třeba zdůraznit zmíněnou "zem původu", což je v případě Nikulin Rusko. Pan Nikulin se však azylovou žádostí bránil tomu, aby byl vydán do USA, kde má být trestně stíhán, nikoliv proti vydání do Ruska. Opět existuje prejudikatura, dle které se azylovou žádostí nelze bránit takovému vydání za účelem trestního stíhání. Jde vlastně o zneužití práva na azyl. Potud, a to dlouho, panuje shoda.

Předpokládám, že ministr Pelikán tuto judikaturu znal, a proto věděl, že Nikulin nemůže u NSS uspět, a proto jej vydal do USA. Nikulin u NSS opravdu neuspěl, což tento soud potvrdil za několik týdnů poté, co byl do USA vydán.

Rozhodně nelze tvrdit, že ze strany ministra spravedlnosti šlo bez dalšího o podlézání USA. Udělal vůbec chybu? Toť otázka. Věděl, že Nikulin azyl prostě dostat nemůže a nesmí ve vztahu k USA a o ten žádal. Musel přesto čekat na rozhodnutí NSS, jehož obsah byl dopředu zřejmý? Inu, formalista řekne, že musel. Realisticky uvažující ústavní soudce by maximálně řekl, že by čekání bylo sice velmi korektní, avšak protože by na věci vůbec nic nezměnilo, šlo o pochybení, které v daném případě nebylo, neboť býti nemohlo být, pro výsledek věci rozhodné. V takovém případě by ústavní stížnost buď zamítl, anebo maximálně by deklaroval porušení práva, avšak rozhodnutí ministra by nerušil. Je totiž nepředstavitelné, aby v takto konstelované věci byl uměle vytvářen základ pro náhradu škody, která prostě už z podstaty (viz výše) vzniknouti nemohla, neboť NSS nemohl rozhodnout jinak než azylový návrh zamítnout. Resp. mohl. Mohl by ho formálně odmítnout, což by bylo ještě přiléhavější. Kdo komu šel na ruku, nechť si laskavý čtenář odpoví sám. Určitě to nebyl Pelikán ve vztahu k USA. Spíš se zdá, že vstřícní byli jmenovaní ústavní soudci k prezidentovi. A A. Gerloch? Nevím, co napsal, proto nesoudím...

Související článek ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…