Senátorka Žáková: Pomoc rozvojovým zemím musí být také spojena s osvětou

24.07.2019 20:26

Projev na 10. schůzi Senátu dne 24. 7. 2019, Směřování k udržitelné Evropě do roku 2030.

Senátorka Žáková: Pomoc rozvojovým zemím musí být také spojena s osvětou
Foto: senat.cz
Popisek: Hana Žáková

Vážený pane místopředsedo, vážený pane ministře, milé kolegyně, milí kolegové. Jsem zpravodajkou poprvé, tak se omlouvám, pokud se budu opakovat a nebo ta zpráva pro vás nebude zajímavá. Nicméně diskusní dokument, o kterém tady hovořil pan ministr, byl pro mě velmi důležitý. Je tam vyjmenováno sedmnáct bodů a já jsem si říkala, který bod z nich vyzvednu, aby jednak nás posílil jako Senát, že se zabýváme tak důležitým dokumentem, ale i jako Českou republiku. A je to bod č. 16, je to mír silné instituce a spravedlnost. Pokud nebude posílen tento bod, stěží se budou naplňovat ambiciózní body, které jsou tam dál vyjmenovány. Plně si uvědomuji, že tento bod je velmi důležitý i z hlediska bezpečnosti. Nedávno jsem měla možnost navštívit NATO v Bruselu a v sídle NATO jsem se na ten dokument ptala a přímo naši generálové mě v podstatě ujistili, že je to velmi důležitý bod. Že to, že ránu vstáváme a večer usínáme s pocitem bezpečí, to vnímáme my. Ale naši vojáci a spojenečtí vojáci na dalších misích v Afghánistánu a dál tento mír chrání pod pokličkou. A pokud nebude dostatečně financován tento zdroj, který je podfinancován dlouhodobě, tak si stěží můžeme tady malovat ambiciózní plány, jak udržet Evropu do roku 2030. Dokument projednal Evropský výbor na své 7. schůzi konané 16. dubna letošního roku a přijal k tomu usnesení. Ráda bych zmínila aspoň doporučení k vyjádření Senátu Parlamentu ČR k tomuto diskusnímu dokumentu.

Senát Parlamentu ČR připomíná, že udržitelný rozvoj je klíčovou součástí evropských hodnot a představuje i podle článku III smlouvy o EU jeden z úředních cílů evropské integrace.

Považuje cíl zaměřený na podporu míru, spravedlnosti a silných institucí za nejdůležitější z cílů agendy 2030, jelikož bez dlouhotrvajícího míru nebude možné zcela naplnit všechny ostatní cíle.

Je toho názoru, že by na úrovni EU měla být vypracována strategie implementace agendy 2030, která bude obsahovat konkrétní a realistické cíle a opatření jak ve vnitřních, tak i vnějších politikách EU a zároveň bude respektovat zásadu subsidiarity a proporcionality a současné rozdělení pravomocí mezi členské státy a EU. Domnívá se, že by vyspělé země měly pomáhat rozvojovým zemím v plnění cílů udržitelného rozvoje, čímž mohou mimo jiné přispět i k omezení migrace například ze zemí Afriky.

Upozorňuje však, že pomoc rozvojovým zemím nesmí být pouhým poskytováním finančních prostředků, ale musí být také spojena s osvětou, aby lidé z rozvojových zemí lépe chápali a akceptovali, že nemohou dominantně spoléhat na zahraniční pomoc, ale musejí se především sami snažit dosahovat cílů udržitelného rozvoje.

Považuje za důležité v rámci udržitelného rozvoje také více upozorňovat na aspekty spojené se změnou klimatu a klást větší důraz na zmírňování dopadu těchto změn a zdůrazňuje klíčovou úlohu mladých lidí při naplňování cílů udržitelného rozvoje a domnívá se, že by členské státy měly v rámci svého příspěvku provádění agendy 2030 zohlednit jejich očekávání.

Žádá vládu, aby Senát informoval o tom, jakým způsobem zohlednila toto usnesení a pověřuje předsedu Senátu, aby toto usnesení postoupil Evropské komisi. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…