Senátorka Zwyrtek Hamplová: Odmítání přijímání hotovosti může být až trestným čínem

25.07.2023 14:01 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k hotovosti.

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Odmítání přijímání hotovosti může být až trestným čínem
Foto: Daniela Černá
Popisek: Advokátka Jana Zwyrtek Hamplová na setkání s občany v Kroměříži

Odmítání přijímání hotovosti může být až trestným čínem.

Každý, kdo na festivalu Colours of Ostrava odmítal přijímat hotovost, porušoval § 5, odst.1 zákona číslo 136/2011 Sb., který říká, že "Každý je povinen přijmout tuzemské bankovky a mince bez omezení, ledaže je oprávněn jejich příjem odmítnout", přičemž situace, kdy lze hotovost odmítnout také stanoví zákon, a žádný případ na festivalu se na to nevztahuje. Tedy shrnuto - nikdo na festivalu nebyl oprávněn peněžní hotovost odmítat, a každý, kdo z organizátorů k tomu vyzýval, a podmiňoval tím čerpání služeb na festivalu, jednak diiskriminoval účastníky nezákonnou podmínkou, jednak organizoval nezákonnou činnost.

Pokud si tedy organizátoři tohoto tvrdého odmítání hotovosti a "odmítači" hotovosti myslí, že jednali po právu, tedy že si něco takového mohli dovolit, tak se velmi mýlí. Mohli se dokonce dopustit trestného činu, a to tím, že mohli naplnit skutkovou podstatu "ohrožování oběhu tuzemských peněz" podle § 239, odst. 2 trestního zákoníku, která tak popisuje jednání, kdy někdo "bez zákonného důvodu odmítá tuzemské peníze". A protože se jednalo o velmi hlasitě propagovanou a nepochybně skutečně aplikovanou a relativně rozsáhlou nezákonnou činnost (s ohledem na počet účastníků festivalu), měla by policie nebo státní zastupitelství začít proti daným osobám jednat z úřední povinnosti.

PS: Pokud je třeba omezit hotovost na velkých akcích, pak to musí být jen gentlemanskou dohodu s účastníky, ne tím, že se bude jednat v rozporu se zněním zákona takto kategoricky. Žádný organizátor akce nemůže škrtnout hotovost. Je to podobně, jako by hotovost odmítl obchod, provozovna služeb apod.

PPS: A protože už vidím některé komenty ad absurdum, tak za sebe uvádím, že žádný normální a rozumný a ohleduplný člověk neplatí pár korun velkou bankovkou. Tam naopak karty pomáhají - jde o základní princip, že něco podobného nemůže být formou "zákazu" hotovosti. A pak se spoléhá na zdravý rozum lidí. Velmi nedostatkové zboží - chápu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…