Senátorka Zwyrtek Hamplová: Odveta není sebeobrana

23.10.2023 9:15 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k formulaci usnesení Senátu na podporu Izraele, která nerespektuje Chartu OSN

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Odveta není sebeobrana
Foto: Archiv PL
Popisek: Senátorka Jana Zwyrtek Hamplová

Stalo se, co jsem předpokládala - odhlasované formulace se zneužívá a senátorům se vkládá do úst, pro co nikdy nehlasovali.

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31656 lidí

Minulou středu jsem na plénu senátu vyslovila právní výhradu proti znění navrhovaného usnesení pro jeho odlišnost od čl. 51 Charty OSN. Navrhované usnesení bylo, že “Česká republika plně podporuje právo Izraele na sebeobranu”, zatímco čl. 51 Charty OSN zní: “Přirozené právo každého státu použít ozbrojené síly na individuální nebo kolektivní sebeobranu proti ozbrojenému útoku”. Vyslovila jsem obavy, že s ohledem na doprovodná usnesení by užší formulace mohla být zneužita pro výklad, že za sebeobranu by bylo možné vykládat i útok, a že tento výklad podporujeme.

A nemusela jsem na to čekat ani tak dlouho. V komentáři Klubu STAN se píše o tom, že senátoři označili “odvetu” za pochopitelnou. O ničem takovém, jako je “odveta”, senátoři v daném usnesení nehlasovali. Přesto se jim to podsouvá. Přesně o tom jsem hovořila. Odveta ale není sebeobrana. A velmi lehkovážná změna článku Charty OSN naším Senátem k tomuto výkladu otevírá dveře.

Jako zákonodárce nemohu nikdy zvednout ruku pro znění, které nerespektuje Chartu OSN, a pojem sebeobrana se následně díky tomu zaměňuje za pojem odveta. Odsuzují každou agresi, a vždy preferuji mírová řešení. Mezi mírová řešení nepatří odveta, jak si dané usnesení ihned vyložil klub STAN. A přesně na to jsem kolegy v Senátu upozorňovala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

18:05 Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k významu vlastního bydlení jako zajištění nezávislos…