Senátorka Zwyrtek Hamplová: Za mimořádnou okolnost nelze považovat to, že vláda byla nečinná

27.02.2023 13:57 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vyhlášení stavu legislativní nouze pro projednání snížení valorizace důchodů

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Za mimořádnou okolnost nelze považovat to, že vláda byla nečinná
Foto: Screen: CNN Prima News
Popisek: Senátorka Jana Zwyrtek Hamplová v Partii.

Změna zákona pro snížení valorizace důchodů nesplňuje podmínky přijetí v režimu legislativní nouze. K institutu legislativní nouze se vyjádřil v minulosti i Ústavní soud:

Pl. ÚS 55/10 - Nález ÚS ze dne 1. 3. 2011 - Z textu:
"Podmínkou vyhlášení stavu legislativní nouze není jen hrozba určitých negativních důsledků, ale především existence mimořádné okolnosti, která má potenciál ohrozit základní práva a svobody zásadním způsobem anebo kdy státu hrozí značné hospodářské škody (§ 99 odst. 1 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny). Za mimořádnou okolnost (posuzováno prizmatem ústavních principů) je možno považovat jen takovou okolnost, která se zjevně vymyká běžnému průběhu politických procesů vnitřních i vnějších, anebo může jít o okolnost, kterou představují přírodní katastrofy. Právě ona mimořádnost odůvodňuje nezbytnost bezprostřední reakce ze strany zákonodárce a s tím související omezení ústavních principů, jež se vztahují k parlamentní proceduře. Závěr o existenci této mimořádné okolnosti tak musí mít rozumný základ a musí být podložen skutkovými okolnostmi. Její typová závažnost musí být přitom srovnatelná s čl. 8 ústavního zákona o bezpečnosti České republiky."

Za mimořádnou okolnost nelze považovat to, že vláda byla do této doby nečinná, a nevyužila klasického legislativního procesu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…