Senátorský klub STAN: Lidé, firmy i obce potřebují pomoci s růstem cen energií

13.09.2022 11:33 | Tisková zpráva

Plénum Senátu se dnes mimořádně sejde, aby projednalo pomoc občanům a firmám v souvislosti s nárůstem cen energií.

Senátorský klub STAN: Lidé, firmy i obce potřebují pomoci s růstem cen energií
Foto: STAN
Popisek: STAN

„Obavy lidí z vysokých cen energií narůstají. Pomoc občanům, firmám i městům a obcím musí přijít co nejdříve. Již na začátku léta jsme žádali vládu, aby dostatečně informovala občany například o cenách plynu či vyhodnotila dopady úsporného tarifu. Nacházíme se v celoevropské energetické krizi, kterou ještě více umocnila Putinova válka na Ukrajině, nesmíme ovšem dopustit, aby na to doplácela naše společnost,“ uvádí předseda klubu Petr Holeček.

Anketa

Chcete, aby soud uznal Babiše vinným za Čapí hnízdo?

2%
89%
hlasovalo: 12042 lidí

Enormním růstem cen energií se před samotným plénem zabýval také hospodářský výbor a podvýbor pro energetiku, který dle senátorky Hany Žákové hodnotil zejména existenční problémy řady podnikatelských subjektů a dostupnost veřejných služeb pro občany.

„Vláda by měla přijít s urychleným řešením v podobě úplného oddělení cen plynu od elektrické energie, zastropováním cen plynu, marží pro obchodníky s energiemi či cen elektrické energie pro koncové zákazníky. Jsme názoru, že by vláda měla zvážit i úpravu podmínek úsporného tarifu a zajistit přímou finanční pomoc firmám, které mají energeticky náročný provoz,“ říká senátorka Hana Žáková.

Dle místopředsedy Senátu Jana Horníka je nutné, aby vláda přistoupila i k dalším opatřením např. v oblasti odpadních vod, podpory alternativních zdrojů, energeticky náročných odvětvích či v odbourání byrokratických překážek.

„Vzhledem k situaci by vláda měla výrazně zjednodušit podmínky pro povolení instalace systémů solárních a fotovoltaických panelů a tepelných čerpadel. Na místě je i odstranění překážek v poskytování dotací v oblasti alternativních zdrojů energie. Dlouhodobě přijatelná cena elektrické energie a plynu by měla být stanovena i pro zásobování obyvatel, průmyslu a veřejného sektoru pitnou vodou a pro odvod a zneškodnění odpadních vod,“ vysvětluje Jan Horník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

12:06 Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

Slavnostním poklepem na základní kámen byla v úterý 23. dubna 2024 zahájena 6. etapa výstavby zanádr…