Shanaáh (SZ): Tragédie uprchlíků ve Středozemním moři si žádá celoevropské řešení. Ne opevňování hranic

22.04.2015 16:24

Více než tisíc obětí, které si jen v posledním týdnu vyžádaly tragédie lodí s uprchlíky u evropských břehů, je jasným signálem k přehodnocení evropské azylové politiky. Podle Strany zelených (SZ) musí všechny státy Evropské unie přijmout společnou odpovědnost za životy lidí, kteří podnikají nebezpečnou cestu přes Středozemní moře. Řešením by podle SZ mohlo být otevření azylových center v zemích severní Afriky či udělování humanitárních víz.

Shanaáh (SZ): Tragédie uprchlíků ve Středozemním moři si žádá celoevropské řešení. Ne opevňování hranic
Foto: shanaah.eu
Popisek: Šádí Shanaáh

„Opevňování evropských hranic před uprchlíky a předpoklad, že nebezpečí, které představuje plavba přes Středozemní moře, další běžence odradí, nesmí tvořit východisko evropské migrační a azylové politiky. Lidé, kteří se snaží dostat přes moře do bezpečí, jsou v natolik tíživé situaci, že neváhají riskovat svoje životy. Evropa se nemůže o osud uprchlíků zajímat až v okamžiku, kdy dosáhnou jejích břehů,“ uvádí Šádí Shanaáh, expert na zahraniční politiku SZ.

Zatímco v roce 2013 našlo ve Středozemním moři smrt přibližně sedm set uprchlíků, loni to už bylo přes tři tisíce. Pakliže se evropský přístup zásadně nezmění, bude letos mezi uprchlíky obětí ještě o mnoho více. Jednou z příčin hrozivého nárůstu byl konec italského programu Mare Nostrum s cílem záchrany uprchlíků na moři, na němž se další evropské státy odmítly finančně podílet.

„Je samozřejmě nezbytné rozlišovat mezi tzv. ekonomickými migranty a humanitárními případy – tedy uprchlíky a žadateli o azyl. I když by bylo pro EU přínosné zavést pro ekonomické migranty lehčí, ale současně lépe regulovaný přístup na pracovní trh, nevzniká jim dosažením evropských břehů automatický nárok na usídlení. O tom, komu toto právo vznikne a komu ne, ale nesmí rozhodovat nelidská zkouška života a smrti na moři,“ dodává Shanaáh.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Strana zelených

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…