Šidlo (KSČM): Neschopnost ministerstva dopravy změnit výběr mýtného je zarážející

14.08.2016 18:50

Bohužel fakt, že byl schválen postup spočívající v prodloužení stávající smlouvy s firmou Kapsch do roku 2020, neřeší vůbec situaci s dalším vývojem, rozvojem a provozováním elektronického výběru mýta v České republice.

Šidlo (KSČM): Neschopnost ministerstva dopravy změnit výběr mýtného je zarážející
Foto: kscm.cz
Popisek: KSČM - logo

V bezvýchodné situaci dané koncem smlouvy k 31. 12. 2016 došlo pouze k zajištění výběru výkonového zpoplatnění od 1. 1. 2017 a zabránění výpadku příjmů SFDI o cca 9 mld. Kč ročně.

Za velmi kritickou považuji situaci s přípravou dodatku smlouvy na provozování mýtného systému. Deset let platnosti smlouvy s firmou Kapsch nestačilo na vytvoření podmínek pro řádné ukončení smlouvy, převod všech součástí mýtného systému a technologií na Českou republiku. Ministerstvo dopravy bylo vlastní vinou od vzniku smlouvy ve slabší pozici, protože umožnilo dodavatelské firmě nastavit dodatečné smluvní podmínky, které neumožňují řádné ukončení smlouvy a tím vypsání výběrového řízení na nového provozovatele.

Naskýtá se otázka: má ministerstvo dopravy dostatečné vlastní personální a odborné schopnosti připravit potřebný dodatek smlouvy a vynutit si součinnost současného provozovatele, aby po třech letech jeho platnosti bylo možné smlouvu s firmou Kapsch ukončit?

Rychle ubíhající čas, ticho ze strany ministerstva dopravy i nezájem médií informovat veřejnost o stavu a vývoji výkonového zpoplatnění, u mne vyvolává obavy o splnění usnesení Vlády ČR, úspěšném pokračování elektronického výběru mýta od 1. 1. 2017 a zejména po roce 2020.

Poslanec je místopředseda Podvýboru pro dopravu.

Ing. Karel Šidlo

  • KSČM
  • Vyšetřovací komise pro vyšetření závažných pochybení, která se stala při přípravě a realizaci stavby dálnice D47

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace