Síla (SPD): Správa dluhu si vyžaduje stále větší částky, které vláda vydává za úspory

07.09.2022 21:24

Projev na 35. schůzi Poslanecké sněmovny 7. září 2022 k návrhu změny zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2022.

Síla (SPD): Správa dluhu si vyžaduje stále větší částky, které vláda vydává za úspory
Foto: SPD
Popisek: Jan Síla

Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, dámy a pánové, vládo, rád bych se zmínil o kapitole zdravotnictví. Vzhledem k tomu, že schodek státního rozpočtu za první pololetí tohoto roku vzrostl o 242 miliard na 2,7 bilionu a ten státní rozpočet původní 280 miliard nestačí, protože dochází k bezprecedentnímu navyšování cen energií, inflaci a tak dál, což má řešit tato novela zákona o státním rozpočtu, která má navýšit schodek na 330 miliard. 

Anketa

Kdyby ve 2. kole volby prezidenta byli Andrej Babiš a Petr Pavel, kdo by měl váš hlas?

76%
4%
hlasovalo: 25643 lidí

Chtěl bych se zmínit z pohledu zdravotnictví, jak to vypadá. Já jsem se domníval, že těch 14 miliard, které byly odebrány ze státního rozpočtu v rámci snížení plateb za státní pojištěnce, že bude jakýmsi způsobem reflektováno v tomto novém státním rozpočtu. Bohužel jsem se dověděl, že z pohledu zdravotnictví tam jedna kapitola 335 jako Ministerstvo zdravotnictví a to v souvislosti s očkováním proti onemocnění covid-19 a nastavenými platebními mechanismy s dodavateli vakcín a zdravotními pojišťovnami se výdaje kapitol Ministerstva zdravotnictví navýšily o 3,2 miliardy korun. A dále je v téhle kapitole vyhlášen dotační program o objemu 336 milionů, jehož prostřednictvím se budou nestátním nemocnicím refundovat náklady za molekulární protilátky, které nebyly využity. Došlo k jejich expiraci a tím pádem likvidaci a nemohly tak být proplaceny zdravotními pojišťovnami. V objemu 900 milionů korun je v tomto případě rozpočtová kompenzace připravená nebo plánovaná taky pro Fakultní nemocnici Bulovka.

Další kapitola, která je pojednána o zdravotnictví, je 336, kde příjmy této kapitoly se snižují o 4,9 miliardy a to z důvodu nastavených platebních principů se zdravotními pojišťovnami a nižším než očekávaným zájmem pojištěnců v systému veřejného pojištění o očkování pro onemocnění covid-19.

V této souvislosti bych se chtěl zmínit, že nevím, jestli je to zrovna nejlepší takovýmto způsobem se chovat ke zdravotnictví, když neznáme zaprvé chování koronaviru na podzim a příští rok na jaře, jak se bude chovat. To znamená neznáme výšku investic nutných k řešení eventuálních dalších vln infekce. Za druhé nevíme, jaký bude vývoj války na Ukrajině, a proto neznáme, jaký bude počet nových uprchlíků, kteří se automaticky stávají státními pojištěnci. A za třetí máme značné nedodělky tak zvaně v uvozovkách v zanedbané zdravotní péči z koronavirové pandemie, které budou muset zdravotní pojišťovny hradit. A za čtvrté to podfinancované zdravotnictví dlouhodobě je jeden z hlavních faktorů nedostatku zdravotníků, který v současné době významně zhoršuje dostupnost a tím i kvalitu zdravotní péče hlavně v regionech.

Vzhledem k inflaci 17 % a tím nárůstu výběru zdravotního pojištění je financování zdravotnictví dokonce letošního roku zajištěno, protože fondy zdravotních pojišťoven jsou až přeplněny, by se dalo říct. Co bude po Novém roku je těžko říct, protože neustále budou dobíhat faktury za energie a ty se týkají i poskytovatelů zdravotní péče. Zvyšování státního dluhu je obrazem práce nekoncepční, alibistické a války chtivé vlády, která dala přednost ideologii před zabezpečením občanů. Vláda se nám snaží implantovat iluzi o dočasném charakteru státního dluhu a tvrdí, že jsme na tom vlastně dobře, protože ještě splňujeme kritéria vstupu do Eurozóny. Ano, žijeme si nejlépe v historii, ale bohužel na dluh. Na dluh, který budou muset splácet naši potomci.

Schovávat se za válku na Ukrajině a uvádět tento konflikt jako hlavní příčinu současné ekonomické krize, je pro naši společnost nejen zavádějící, ale při podrobném rozboru zásadně škodlivé, protože všem musí být zřejmé, že bez zásadní korekce politiky Evropské unie polovina až tři čtvrtiny z nás faktury za plyn a elektřinu příští rok nedokážeme zaplatit.

Česká vláda místo toho, aby se zasazovala o diplomatické řešení konfliktu na Ukrajině, posílá na úkor bezpečnosti občanů další a další zbraně a finanční prostředky. Státní dluh roste po sobě geometrickou řadou už řadu let bez ohledu nacházíme-li se ve skutečné krizi anebo v konjunktuře.

Správa dluhu si vyžaduje stále větší částky, které vláda vydává za úspory. Českou vládu lze přirovnat k rodině, kde jsou všichni na podpoře, nemají na nájem, energie, potraviny, ale přitom platí splátky za klimatizaci a eventuálně za letní dovolenou, kterou nemuseli mít, a klimatizaci nepotřebují, protože je zima. Vláda se v tomto duchu snaží investovat do supermoderních stíhaček, které jsou určeny pro útočnou válku, přitom jediný zdroj financování tohoto nákupu bude opět navýšení státního dluhu. Strýček Sam si to přeje, tak proč do toho nejít. Po nás potopa. Lze konstatovat, že nebýt eurohujerské politiky naší vlády, dopady inflace a drahých energií na naše občany mohly být podstatně mírnější. Takto po destrukci vztahu s Ruskem budou dopady na naše hospodářství, a tím i občany fatální.

Všichni doufáme, že to nakonec přece jen dobře dopadne. Tedy za předpokladu, že Evropská unie reviduje svoje ideologická tabu. Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice