Síla (SPD): Vláda premiéra Fialy se rozhodla, že bude vyrážet klín klínem

04.05.2022 20:51

Projev na 20. schůzi Poslanecké sněmovny 4. května 2022 k zákonu o pojistném na veřejné zdravotní pojištění

Síla (SPD): Vláda premiéra Fialy se rozhodla, že bude vyrážet klín klínem
Foto: SPD
Popisek: Jan Síla

Dobrý den, paní předsedající, dámy a pánové.

Já bych se hrozně rád taky vyjádřil tady k tomu současně projednávanému návrhu, vládnímu návrhu zákona o pojistném na veřejné zdravotní pojištění, ale zjistil jsem, že vlastně všichni moji předřečníci už řekli to, co jsem měl původně připraveno, takže se zmíním jenom v krátkosti, nebudu zdržovat a svůj názor vyjádřím pár slovy.

V tomto návrhu zákona jde o snížení plateb za asi 6 milionů státních pojištěnců o 400 korun měsíčně. Vládním nařízením Babišovy vlády 252/2021 Sb. byl stanoven vyměřovací základ pro výpočet pojistného na rok 2022 14 570 korun. Z tohoto byla vypočítána měsíční platba za státního pojištěnce 1967 korun, což platí dosud a mělo by to platit až do 30. června letošního roku. Vláda premiéra Fialy se rozhodla, že bude vylepšovat státní rozpočet vyrážením klínu klínem a sníží platby za státní pojištěnce od 1. 7. 2022 o 400 korun na hodnotu 1576 korun, což odpovídá vyměřovacímu základu předloňského, nikoliv loňského roku, jak proponuje premiér.

SPD s tímto krokem zásadně nesouhlasí a bude proti němu razantně protestovat, a to z těchto důvodů. Já tady vyčtu jenom základy, protože tady byly tyto důvody rozebírány už dost důkladně, já jenom řeknu body. Za prvé je to vysoká míra inflace, kvůli které rostou ceny energií, pohonných hmot, potravin, to znamená vstupy, všechny vstupy poskytovatelů zdravotní péče. Za druhé je to epidemie covid-19, která ještě neskončila a nikdo neví, jak se bude chovat na podzim. Za třetí je to odložená zdravotní péče v době pandemie, kterou nelze odkládat a bohužel, která se bude muset provádět a někdo ji taky musí zaplatit. A za čtvrté je to neočekávaná migrační vlna vyvolaná válkou na Ukrajině. Statisíce válečných uprchlíků se staly vlastně taky státními pojištěnci a budou potřebovat zdravotní péči.

Jak vidíme, naše zdravotnictví bude vystaveno letošní rok enormní zátěži. Vláda by jistě měla z vážných důvodů neprohlubovat deficit státního rozpočtu, ale šetřit zrovna na zdravotnictví v současné krizové době není příliš prozíravé. Poslanecký klub SPD bude hlasovat proti přijetí návrhu novely zákona č. 592/1992 Sb., o pojistném na veřejném zdravotním pojištění.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.