Šimek (KDU-ČSL): Oběd ve škole je mnohdy pro některé děti jediným teplým jídlem denně

19.11.2022 21:07 | Tisková zpráva

Státní rozpočet na rok 2023 prošel 2. čtením. Lidovci se podíleli na návrzích, které zajistí peníze na obědy sociálně znevýhodněných dětí, na fungování potravinových bank, ale také pro asistenty pedagogů.

Šimek (KDU-ČSL): Oběd ve škole je mnohdy pro některé děti jediným teplým jídlem denně
Foto: davidsimek.cz
Popisek: David Šimek

V Poslanecké sněmovně dnes poslanci projednali ve 2. čtení zákon o státním rozpočtu České republiky na rok 2023. Na základě koaličně projednaných pozměňovacích návrhů by mělo jít více peněz na školní obědy pro děti ze sociálně znevýhodněných rodin. Peníze by měli dostat také asistenti pedagogů a zaměstnanci České školní inspekce. Kvůli vyšším výdajům byl navýšen rozpočet i pro potravinové banky. 

O zvýšení rozpočtu o 40 milionu korun na obědy pro děti se zasadil lidovecký poslanec David Šimek, který se věnuje zdravému životnímu stylu dětí dlouhodobě. „Navýšení rozpočtu bude určeno na obědy pro děti, jejichž rodiče si nemohou dovolit zaplatit dětem jídlo ve školních jídelnách. Pro takové děti může být oběd ve školní jídelně mnohdy jediným pravidelným teplým jídlem denně. Děti získají nejen zdravou a vyváženou stravu, kterou v období růstu tolik potřebují, ale také budou chráněny proti vyčlenění z kolektivu spolužáků. Právě školní oběd je pro děti důležitou společenskou událostí,” uvedl poslanec David Šimek (za KDU-ČSL).

Koaliční poslanci dnes také předložili pozměňovacími návrhy, díky kterým by měly být zajištěny peníze asistentům pedagogů a zaměstnancům České školní inspekce. „Každá škola či školské zařízení musí žákům poskytovat podpůrná opatření doporučená školským poradenským zařízením a MŠMT na to musí poskytnout finanční prostředky. To ale znemožňovala absence 1,1 miliardy korun v příslušné kapitole rozpočtu ministerstva. Přesunem financí z vládní rozpočtové rezervy tuto situaci řešíme. Je naším cílem bojovat proti vyčlenění dětí. Těm, kde to dává smysl a je to ku prospěchu žáka i celé třídy, je třeba umožnit společné vzdělávání. Asistenti pedagogů jsou k dosažení tohoto cíle klíčoví,” vysvětluje předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný, který je hlavním předkladatelem návrhu.

Další návrh počítá s navýšením rozpočtu o 20 milionu korun na platy pro inspektory. „Česká školní inspekce je důležitou a jedinou institucí státu, která hodnotí kvalitu a efektivitu vzdělávání a dává komplexní zpětnou vazbu státu. Výdaje do oblasti školství za poslední roky výrazně vzrostly, ale platy inspektorům nikoliv. I přesto, že jsou na ně kladeny vysoké nároky, jejich platy nejsou v této oblasti vůbec konkurenceschopné. Proto jim tímto pozměňovacím návrhem dorovnáme platy, aby byly alespoň na stejné úrovni, jako jsou platy učitelů,” uvedl Výborný.

Potravinové banky pomáhají nejohroženějším skupinám obyvatel, jako jsou senioři, rodiny s dětmi, matky samoživitelky a lidé bez domova. S ohledem na rostoucí náklady za energie, zvýšení množství objemu materiální pomoci a rostoucího počtu lidí, kteří budou potřebovat pomoc v roce 2023, je navýšení příjmů pro ně nezbytné. „Spolu s kolegy proto předkládám pozměňovací návrh, který navýší podporu potravinových bank o 39 milionů korun. Potravinové banky svou prací pomáhají nejen lidem v nouzi, ale rovněž ve spolupráci s potravinovými řetězci, gastro podniky a širokou veřejností snižují plýtvání potravinami a šetří životní prostředí,” uvedl poslanec Karel Smetana (KDU-ČSL).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce