Šimral (Piráti): Dosažení plné rovnoprávnosti je záležitostí nás všech

12.09.2022 19:57 | Tisková zpráva

Hlavní město Praha pořádá v úterý 13. září 2022 již třetí ze série konferencí nazvané Nad skleněným stropem, která si klade za cíl narovnat šance mužů a žen v soukromé a pracovní sféře.

Šimral (Piráti): Dosažení plné rovnoprávnosti je záležitostí nás všech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Šimral

Genderové stereotypy ve všech oblastech společnosti stále přežívají a ženy neustále narážejí na neviditelné bariéry – skleněné stropy, které jim často brání zaujmout odpovídající postavení. Konference se uskuteční od 13:00 hodin v prostorách nově otevřeného Clam-Gallasova paláce v Praze 1.

Na konferenci se představují ženy, které se dokázaly prosadit ve svých oborech a staly se příklady a vzory pro všechny moderní ženy. Cílem je odstranit bariéry, které ženám obecně brání v kariéře i vzdělání – odstranit skleněné stropy a dosáhnout tak plné rovnoprávnosti, ke které nám stále ještě zbývá ujít kus cesty. I tentokrát vystoupí ženy, které svým dosavadním profesním životem dokázaly, že „skleněný strop“ je výraz patřící do 20. století, nikoli do moderní doby, a dále také promluví muži, kteří se ve veřejném prostoru významně angažují v oblasti rovných šancí.

„Když jsme loni zahájili sérii konferencí Nad skleněným stropem, chtěli jsme tím upozornit na podmínky na pracovním trhu, který je v České republice dlouhodobě oblastí s nejvýraznějšími projevy nerovných šancí. V současnosti procházíme velmi složitou dobou. Na nás všechny jsou kladeny extrémní nároky, ekonomická situace je úplně jiná, než jsme si pro postcovidovou dobu představovali. Místo oživení hospodářství přišlo další zvýšení nákladů. V pořadí již třetí konference Nad skleněným stropem si klade za cíl představovat ženy, které dokázaly, že genderový skleněný strop může být jen slovo a že rovné šance jsou záležitostí nejen byznysu a trhu práce, ale společnosti jako celku,“ vysvětluje Vít Šimral, radní hl. m. Prahy pro oblast školství, sportu a podpory podnikání.

„Vím stejně dobře jako vy, že odstranit nespravedlnost a skleněné stropy a dosáhnout tak plné rovnosti, je běh na dlouhou trať. Jsem rád a také hrdý na to, že se právě k těmto hodnotám jak já, tak hlavní město Praha, může přihlásit prostřednictvím pořádání akcí, na kterých představujeme jak ženy, tak i muže, kteří mohou být příkladem nejen pro všechny ostatní – protože dosažení plné rovnoprávnosti je záležitostí nás všech,“ dodává Šimral.

Na v pořadí již třetí konferenci vystoupí v úterý 13. září 2022 například Taťána Kuchařová, předsedkyně správní rady nadace Krása pomoci, vítězka Miss World a ambasadorka OSN; Adéla Elbel, stand-up komička a překladatelka; Johanna Nejedlová, zakladatelka spolku Konsent, nebo Tereza Martínková-Bártlová z matematicko-fyzikální katedry Univerzity Karlovy. Po skončení programu se od 18:00 hodin uskuteční networking na nádvoří Clam-Gallasova paláce. Veškeré informace ke konferenci Nad skleněným stropem a také odkaz na živý přenos jsou k dispozici na webu konference ZDE. Vstup je zdarma, kapacita je ale omezena. V případě zájmu o osobní účast je nutné se registrovat ZDE.

Na předchozích konferencích vystoupily například eurokomisařka Věra Jourová, europoslankyně Markéta Gregorová, diplomatka a herečka Magda Vášáryová, šéfredaktorka Heroine Anna Urbanová nebo kickboxerka Martina Ptáčková.

Anketa

Chcete, aby soud uznal Babiše vinným za Čapí hnízdo?

2%
89%
hlasovalo: 12042 lidí

Program konference

Panel 1 - 13:00-14:15:
Magdalena Valdmanová
Monika Shaw-Salajová
Lenka Kadlecová
Mariana Čapková

Panel 2 – 14:30-15:45:
Michal Berg
Marie Jílková
Martin Exner

Panel 3 – 16:00-17:15
Johanna Nejedlová
Tereza Martínková-Bártlová
Pavlína Louženská
Jana Ciglerová
Adéla Elbel
Taťána Kuchařová

Networking – 18:00-21:30

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

9:15 Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

„Jen pravda je diadémem umění“ je nápis vytesaný na pomníku hudebního skladatele Václava Jana Tomášk…