Šimral (Piráti): Praha nesouhlasí s omezením působení asistenta pedagoga

12.10.2020 14:01

Rada hl. m. Prahy zašle ministru školství Robertu Plagovi dopis s nesouhlasným stanoviskem k návrhu novely vyhlášky č. 27/2016 Sb., o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných. Návrh výrazně omezuje poskytování podpůrných opatření dětem se speciálními vzdělávacími potřebami.

Šimral (Piráti): Praha nesouhlasí s omezením působení asistenta pedagoga
Foto: praha.pirati.cz
Popisek: Vít Šimral

Novela zmiňované vyhlášky mimo jiné vymezuje působení asistenta pedagoga pouze pro určité skupiny žáků se znevýhodněním (mentálním, zrakovým nebo sluchovým postižením, závažnými vývojovými poruchami chování, souběžným postižením více vadami nebo autismem) nikoli pro děti se speciálními vzdělávacími potřebami obecně.

Anketa

Máte důvěru v Romana Prymulu? (Ptáme se od 12.10.2020)

54%
46%
hlasovalo: 29447 lidí

„Tímto omezením dojde ke zhoršení a ztížení vzdělávacích podmínek skupin dětí s ostatními znevýhodněními, které tuto podporu potřebují a je to pro jejich vzdělávání efektivní. Asistent pedagoga je pro tyto děti významnou podporou. Vzhledem k vážnosti situace je třeba vyjádřit nesouhlas s navrženými změnami i formou oficiálního dopisu adresovaného panu ministrovi školství,“ uvedl radní hl. m. Prahy v oblasti školství Vít Šimral.

Nepřítomnost asistenta pedagoga bude mít negativní dopad nejen na samotné děti, žáky a studenty a na jejich rodiny, ale i na pedagogy, spolužáky a společné vzdělávání jako takové. Bude tak popřen samotný záměr inkluze, tedy poskytnout všem dětem, žákům a studentům odpovídající podmínky tak, aby byl zajištěn maximální rozvoj každého žáka s ohledem na jeho individuální potřeby.

Připomínka k omezení působení asistenta pedagoga byla mimo jiné rovněž uvedena za Magistrát hl. m. Prahy v rámci připomínkového řízení k předmětné novele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Aby byl mír, musí být socialismus

6:03 Prokšanová (KSČM): Aby byl mír, musí být socialismus

Přepisování historie je další kamínek do mozaiky rozkladu české společnosti, kterou už dávno atomizo…