Šimral (Piráti): Venkovní sezonní herna zvítězila v prestižní národní soutěži „Dřevěná stavba roku 2020“

25.04.2020 18:41

Projekt didaktických venkovních heren, které slouží pro žáky mateřských a základních škol, zvítězil v prestižní soutěži „Dřevěná stavba roku 2020“.

Šimral (Piráti): Venkovní sezonní herna zvítězila v prestižní národní soutěži „Dřevěná stavba roku 2020“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Šimral

Praha získala ocenění za učebny a herny pro děti již podruhé - v loňském roce za návrh celoroční učebny, v letošním roce za stavbu sezonní učebny. V hernách mohou děti pracovat s nářadím či trénovat jednoduché pracovní úkony, které u nich rozvíjí manuální zručnost, jemnou motoriku a kreativitu. Hlavní město má v současnosti celkem tři sezonní učebny a herny a dalších sedm v provedení pro celoroční výuku.

Anketa „Dřevěná stavba roku“ patří mezi nejprestižnější v oblasti dřevěných staveb v republice. Za cíl má upozorňovat veřejnost, že stavby ze dřeva jsou nejmenší ekologickou zátěží a jsou tedy podporou environmentálního přístupu. V letošním roce hlavní město zvítězilo v oblasti „Dřevěná hřiště – malá“ se stavbou didaktických venkovních heren od společnosti Huť architektury Martin Rajniš s.r.o.

„Naše projekty opět potvrdily, s jakou precizností jsou u nás připravovány a zaznamenaly obrovský úspěch. Po loňském vítězství s naší celoroční učebnou jsme dosáhli dalšího ocenění. Tentokrát s naší sezonní venkovní hernou. Je tak vidět, že se vydáváme v otázce vzdělávání správným směrem a můžeme jít příkladem dalším městům a krajům,“ řekl radní hl. m. Prahy pro oblast školství Vít Šimral.

V mateřských a základních školách zřizovaných hl. m. Prahou se na podzim 2017 rozjela pilotně příprava tří sezonních venkovních učeben a heren, ale také sedmi celoročních venkovních učeben a heren. Hlavní nosnou konstrukci heren tvoří dřevěné hranoly. Na tyto nosné hranoly je kotvený svislý dřevěný rastr z latí - obvodový plášť. Střecha i podlaha jsou vynesené dřevěnými fošnami. Na střeše je do zasklívacích lišt položené bezpečnostní sklo, voda je svedená okapem do zahrady.

Sezonní herny se nachází v ZŠ a MŠ při Thomayerově nemocnici na jejím detašovaném pracovišti v Kukučínově ulici, dále přímo v areálu Thomayerovy nemocnice. Třetí sezonní hernu má ZŠ a MŠ při Všeobecné fakultní nemocnici v Praze na jejím detašovaném pracovišti v Žitné ulici.

Učebny a herny jsou koncipovány jako vzdušný, otevřený a zastřešený prostor umožňující rozvoj dětí i žáků při pobytu na čerstvém vzduchu. Venkovní učebna umožňuje výuku podobnou režimu v běžné třídě, ale také provozování volnočasových aktivit školní družiny a klubu. Učebny pro potřeby základního vzdělávání jsou vybaveny pojízdnou tabulí, skládacími dřevěnými židlemi, dřevěnými podložkami pro psaní nebo kreslení a odkládacími boxy pro ukládání výukového materiálu. Do heren jsou zařazovány pracovní a polytechnické činnosti. Tyto budovy vznikají za podpory Magistrátu hlavního města Prahy a děti se zde učí práci s nářadím, pomůckami, náčiním, konstrukční a manipulační činnosti, jednoduché pracovní úkony, montáž a demontáž nebo kombinovat různé tvary - to vše rozvíjí u dětí manuální zručnost, jemnou motoriku, technickou představivost a kreativitu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.