Skácalová (ODS): Nerušit, vládneme

09.02.2019 10:43

Do komunálních voleb 2018 šla ve Valašském Meziříčí ODS v koalici se Svobodnými. Byl to racionální krok, který se vyplatil. Koalice získala 11 % a 3 mandáty. Nicméně bylo z toho pouze 3. místo. Drtivě zvítězilo ANO, které společně s druhou nejúspěšnější stranou, KDU-ČSL, drží pohodlnou většinu 16 z 25 mandátů. A své vládnutí si hodlá evidentně užívat.

Skácalová (ODS): Nerušit, vládneme
Foto: regionalnitelevize.cz
Popisek: Hana Skácalová (ODS)

Rozpočet města na rok 2019 je opět deficitní, kdy deficit ve výši cca 120 milionů korun je pokryt zůstatky na účtech, zůstatky fondů a úvěru. Zatímco navrhované investiční výdaje poklesly proti minulému roku o cca 90 mil. Kč (jistě, minulý rok byl volební, tudíž nadstandardní), tak běžné výdaje města vzrostly o téměř 65 milionů korun (tj. narůst o cca 18 %, inflace přitom činila pouze cca 2,1 %). Na žádost Mgr. Trčky o zdůvodnění takového navýšení, jsme se dočkali jen velmi obecného vysvětlení – rostou mzdy (vládním nařízením, nárůst cca o 6 mil. Kč), přidali jsme některým našim organizacím a dalším žadatelům napojeným na rozpočet města, zdražila se MHD (Mgr. Chajdrna zdůvodnil, že letos končí smlouva s provozovatelem MHD, takže bude nutno provést v letošním roce mimořádné vyúčtování), atp. Žádného konkrétního zdůvodnění, proč se přidalo tu či tam jsme se nedočkali, bylo nám sděleno, že nám tedy zdůvodnění dodatečně bude posláno. Bývaly doby, kdy jsme jako vedoucí odborů museli na dotazy zastupitelů bleskově odpovídat se znalostí věci a v přesných číslech. No, doba se mění.

S návrhem rozpočtu Valašského Meziříčí a jeho parametry ODS a Svobodní nemohli souhlasit (spolu se zastupitelem za Piráty), hýření posledních let bude jednou napravitelné jen za velké rozmrzelosti všech občanů města.

Dalším podbodem schvalování rozpočtu, který ale měl původně zřejmě uniknout pozornosti zastupitelů, neboť nebyl nijak komentován a příslušné usnesení tvořilo součást všech organizačních usnesení souvisejících se schvalováním rozpočtu, bylo další navýšení kompetencí rady města na úkor zastupitelstva. Jde o usnesení, kterým zastupitelstvo předává pravomoc radě města rozhodovat o rozpočtových úpravách. Trochu historie – do roku 2014 měla rada tuto kompetenci limitovánu 1 milionem korun, od roku 2014 si koalice zjednala navýšení pravomocí na 1,5 milionu korun a pro rok 2019 si koalice navrhla další navýšení na 2 miliony korun. Tento postup plně odpovídá záměru zejména vládnoucího hnutí ANO, kdy se postupně omezují kompetence zastupitelů (kde sedí ta prudící opozice a jednání se nahrávají) a zvětšují se kompetence rady města (kde si rozhoduje koalice sama, pěkně neveřejně). Vyžádaný pokus o zdůvodnění tohoto kroku vyšel naprosto planě - údajně větší operativa rozhodování - a neobstojí.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

11:04 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zastavení diskuse ohledně změny občanského zákoníku…