Skalický (TOP 09): V Dánsku se nebáli snížit počet nemocnic

06.12.2014 22:26

V rámci dvoudenní návštěvy jednali členové výboru pro zdravotnictví na ministerstvu zdravotnictví v Kodani, navštívili několik nemocnic i špičkový biotechnologický park Copenhagen Biosciences Park (COBIS) v Kodani. Poslanec Jiří Skalický, jako člen správní rady VZP, se mimo jiné zajímal i o systém úhrad zdravotní péče.

Skalický (TOP 09): V Dánsku se nebáli snížit počet nemocnic
Foto: top09.cz
Popisek: Poslanec za TOP 09 Jiří Skalický

„V Dánsku systém zdravotního pojištění funguje jinak než u nás. Zatímco v České republice je zdravotnictví financováno přes zdravotní pojišťovny, v Dánsku jsou peníze pro zdravotnictví přímou součástí daní. Mimochodem v Dánsku je jedno z nejvyšších zdanění v Evropě, a to cca 60%. I když tam nyní diskutují i o tzv. komerčním zdravotním připojištění,“ říká poslanec Jiří Skalický.

Nositelem zdravotní péče v Dánsku jsou regiony, nikoli ministerstvo zdravotnictví. I v této severské zemi se ale potýkají s rozporem mezi náklady a potřebami zdravotnictví. „Zajímavé je, že během deseti let se nebáli snížit počty nemocničních lůžek o více jak třetinu a zjistili, že i tak je jejich počet dostačující. Mnohem zajímavější skutečností pro mne je ale fakt, že v Dánsku zcela bez problémů fungují elektronické zdravotní karty. Pouze dva lékaři v celé zemi nemají počítač! V České republice je to podle sdělení České lékařské komory asi 20% lékařů, tedy přibližně 8 tisíc lékařů, kteří nemohou nebo nechtějí používat počítačovou techniku,“ konstatuje Jiří Skalický.

Podnětnou byla i návštěva Copenhagen Biosciences Park (COBIS), což je špičkové biotechnologické zařízení. COBIS spolupracuje nejen s nemocnicemi na vývoji zdravotnických prostředků, ale zaměřuje se také na segment tzv. Live Science („živé vědy“) či kvalitu potravin. V tomto zařízení pracují odborníci nejen z Dánska, ale i z velké části severozápadní Evropy. COBIS úzce spolupracuje mimo jiné i s odborníky z univerzitní nemocnice v Kodani (Rigshospitalet), kde se čeští poslanci také seznámili se systémem záchytu onkologicky nemocných pacientů a možnostmi včasné diagnostiky a léčby. „Tato nemocnice je nejmodernějším zdravotnickým zařízením v celém Dánsku. A říká se jí též „královská nemocnice“, protože se zde narodili všichni královští potomci,“ přidává zajímavost z Dánska Jiří Skalický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Stavíme aktuálně více než 200 km nových dálnic

23:07 Ministr Kupka: Stavíme aktuálně více než 200 km nových dálnic

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dopravě.