Sklenák (ČSSD): Průměrný důchod žen je dnes přibližně o 13 % nižší než průměrný důchod mužů

14.07.2021 19:02

Projev na 111. schůzi Poslanecké sněmovny dne 14. 7. 2021 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů

Sklenák (ČSSD): Průměrný důchod žen je dnes přibližně o 13 % nižší než průměrný důchod mužů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Roman Sklenák

Děkuji za slovo, vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové. Dovolte, abych vám představil pozměňovací návrh, který do systému vložil ministr vnitra Jan Hamáček, vzhledem k tomu, že zde dnes není, tak bych ho tedy rád zastoupil.

Ten návrh reaguje na situaci, kdy průměrný důchod žen je dnes přibližně o 13 % nižší než průměrný důchod mužů, konkrétně v květnu tohoto roku to v absolutní částce činilo 2 207 korun. Tento rozdíl je samozřejmě způsoben především tím, že příjmy žen v ekonomicky aktivním věku byly nižší než mužů, a protože ta návaznost starobních důchodů na odvody je přímo úměrná, tak i ty důchody jsou nižší.

Samozřejmě důvody tohoto stavu jsou různé, nicméně jeden z těch nejzásadnějších je ten, že převážně ženy jsou ty, které pečují a starají se o své děti a jsou s nimi na rodičovské dovolené a poté, kdy se vrátí do práce, tak jen těžko a dlouho dohánějí tu úroveň mezd a platů svých kolegyň, které o ty děti nepečovaly. A řekl bych nejen z jednání komise pro spravedlivé důchody, ale i z jiných fór, kde tato problematika je diskutována, se zdá, že je napříč Sněmovnou vůle s tímto stavem něco udělat. Tím také reaguji prostřednictvím předsedajícího na paní poslankyni Golasovskou, která říká , že to byli oni, kteří tento návrh předkládali již před třemi roky. Já bych tady v tomto případě zde asi nesoupeřil, kdo s čím přišel první a kdo druhý a kdo třetí. Skutečně ze všech těch diskusí je zřejmé, že si politici uvědomují tento stav a je vůle s tím něco dělat. Tady dlouhodobě byly návrhy třeba na daňové asignace dětí vůči rodičům a zakomponování fiktivního vyměřovacího základu např. žen, které jsou na rodičovské dovolené atd. Ten problém, mám-li hovořit za sebe, návrhu KDU-ČSL byl skutečně upřímně v tom, jak to bylo napsáno, protože je také potřeba si uvědomit, kolika lidí se taková úprava týká a v jakém stavu jsou systémy České správy sociálního zabezpečení, které mnohdy neevidují údaje. Když si vezmeme, že musíme připustit, že to výchovné se netýká jen žen, byť převážně půjde o ženy, ale jsou samozřejmě i muži, kteří pečovali o své děti a bylo by diskriminující, pokud by jim to výchovné nebylo přiznáno, ale Česká správa sociálního zabezpečení vůbec neeviduje muže, kteří byli na rodičovské dovolené nebo např. vdovce, kteří pečovali o své děti. A je potřeba na to ty systémy připravit a je potřeba garantovat, že pokud my schválíme nějakou legislativní úpravu, tak bude v praxi proveditelná. A na to já jsem právě vždy upozorňoval, aspoň mám-li mluvit za sebe, tak jsem ty návrhy, které zde byly předkládány, nepodporoval.

Takže tedy ten návrh, ke kterému se přihlásím v podrobné rozpravě, navrhuje, aby rodič za každé dítě, o které pečoval převážně - tím se myslí tedy mezi těmi rodiči, jestli otec nebo matka, tak ten, který převážně o to dítě pečoval, to znamená v praxi tedy především ten, který s ním trávil větší část rodičovské dovolené - byl oceněn 500 korunami měsíčně ve starobním důchodu za každé takto vychované dítě.

Tolik tedy ve stručnosti představení tohoto návrhu, jinak samozřejmě, tak jak je vložen do systému, tak obsahuje i odůvodnění. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…