Skopeček (ODS): Rozpory o včerejším procedurálním postupu vyvrátil sněmovní legislativní odbor

17.02.2022 6:27 | Tisková zpráva

Procedurální postup zvolený předsedajícím schůze Janem Skopeček ve včerejších večerních hodinách byl dle názoru legislativy Sněmovny zcela v souladu s jednacím řádem.

Skopeček (ODS): Rozpory o včerejším procedurálním postupu vyvrátil sněmovní legislativní odbor
Foto: Archiv Jana Skopečka
Popisek: Poslanec Jan Skopeček

K přerušení schůze došlo poté, co opoziční poslanec SPD upozornil předsedajícího, že v sále se nenachází žádní ministři, což je podmínka nutná pro pokračování schůze. Dle zcela běžných zvyklostí předsedající vyhlásil přestávku na odstranění tohoto procesního nedostatku a následně po přestávce načetl procedurální záležitosti, včetně omluvenek poslanců, procedurálního návrhu podaného pěti předsedy poslaneckých klubů a následně po hlasování umožnil panu Okamurovi pokračovat ve svém vystoupení. Použití nástrojů daných jednacím řádem předsedajícím je v tomto ohledu zcela legitimní. Námitky opozice, že nebylo možné zahájit hlasování po 19. hodině, se neopírají o jednací řád, který neumožňuje pouze hlasování o zákonech a mezinárodních smlouvách.

„Vzhledem k tomu, že předseda SPD hovořil více než šest hodin, je těžko uvěřitelné jeho tvrzení, že mu mým procedurálním postupem bylo odebráno právo na řádné vyjádření. Z okolností bylo navíc více než zřejmé, že záměr byl především obstrukčního charakteru a účelem bylo znemožnit vystoupení jiných řečníků do konce jednacího dne. Mým postupem bylo navíc umožněno hlasování o prodloužení jednacího dne i po 21. hodině, byl tedy dán opozici větší, nikoliv menší prostor k vyjádření. Právo opozice požádat o soudní posouzení postupu respektuji. Respektuji i právo opozice na obstrukce, je však důležité, aby obstrukce zcela neparalyzovaly činnost Sněmovny,“ říká místopředseda Sněmovny Jan Skopeček.

„Zvolený postup byl adekvátní reakcí na situaci, která byla všechno, jen ne obvyklá. Vše jsme ovšem nejprve podrobně probírali s kolegy z legislativního odboru a stojíme za tím, že zákon o jednacím řádu porušen nebyl,“ konstatuje předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

„Včera k žádnému porušení jednacího řádu nedošlo. Jestli tu hnutí ANO pláče, že došlo k porušení, tak nedošlo. Všechny kroky, které pan místopředseda Poslanecké sněmovny Skopeček provedl, byly v pořádku,“ dodává předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…