Skopeček (ODS): Takové tvůrce hospodářské politiky, jako byl Karel Engliš, potřebujeme i dnes

18.08.2022 10:59 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k výročí narození prof. Karla Engliše

Skopeček (ODS): Takové tvůrce hospodářské politiky, jako byl Karel Engliš, potřebujeme i dnes
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Skopeček

Dnes jsem na dovolené otevřel velmi pěknou knihu o Karlu Englišovi od Martina Hlaváče. Připomínáme si totiž významné výročí této neprávem pozapomenuté osobnosti našich dějin. 17. srpna 1880 se narodil prof. Karel Engliš. Obdivuhodná osobnost, která se z chudých poměrů díky svému nadání a nezměrné píli vypracovala v několikanásobného ministra financí, šéfa centrální banky, zakladatele a rektora Masarykovy univerzity a rektora Karlovy univerzity. Obdivuhodné, co všechno dokázal během jednoho života zvládnout. Byl intelektuálem, pedagogem, autorem mnoha ekonomických prací a děl, ale i aktivním politikem, bez kterého si meziválečnou hospodářskou politiku neumíme představit. Spolu s A. Rašínem ho můžeme považovat za otce meziválečného hospodářského zázraku. Měl podíl na stabilitě naší měny, kterou nám leckdo záviděl, provedl daňovou reformu, která znamenala odklon od rakouské daňové soustavy, přepracoval a zpřehlednil rozpočtovou soustavu.

Dá se říci, že hájil liberální přístup v hospodářské politice, tedy omezenou roli státu či státních intervencí v ekonomice, v rozpočtových otázkách byl zdravě konzervativní. Nejde srovnávat, ale podobně ukotvené a odborně vzdělané tvůrce hospodářské politiky potřebujeme i dnes.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…