Skopeček (ODS): Vláda hospodaří výrazně hůře než loni. Investice klesly o 18,4 mld. Kč

02.06.2017 8:36

Státní rozpočet po 5 měsících hospodaří s deficitem -18,7 mld. Kč. To je výrazně horší výsledek než v roce 2016, kdy jsme ve stejném období dosahovali přebytku +22,4 mld. Kč.

Skopeček (ODS): Vláda hospodaří výrazně hůře než loni. Investice klesly o 18,4 mld. Kč
Foto: Archiv JS
Popisek: Jan Skopeček

Tento stav je dán horším čerpáním prostředků EU, které se snížily o 72,0 mld. Kč. Jasně se tak ukazuje nezdravá závislost české ekonomiky na vnějších stimulech, které po odeznění vedou k propadu do deficitního hospodaření. Řešením by bylo provedení strukturálních reforem. Současná vláda však žádné skutečné reformy neuskutečnila a poslední roky pouze žila z ekonomické konjunktury.

Schodek státního rozpočtu by byl ještě vyšší, kdyby vláda více investovala. Státní investice se propadly o -18,4 mld. Kč, což sice vylepšuje celkovou bilanci hospodaření, ale z dlouhodobého hlediska to poškozuje českou ekonomiku. Tím, že vláda málo investuje, jasně ukazuje, že nemyslí na budoucnost a raději projídá přítomnost.

Jan Skopeček
poslanec a ekonomický expert ODS

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Vám, co byste se mnou rádi vyběhli... nějaký společný běh vymyslíme

17:04 Ministr Rakušan: Vám, co byste se mnou rádi vyběhli... nějaký společný běh vymyslíme

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k běhání.