Škromach (ČSSD): Bruselští polobozi, obklopení dobře vyzbrojenou ochrankou, jezdící ve vozech v neprůstřelné úpravě, se snaží odzbrojit občany

20.04.2016 18:29

Projev na 22. schůzi Senátu 20. dubna 2016 k k Balíčku opatření ke kontrole nabývání a držení zbraní a proti nedovolenému obchodu se střelnými zbraněmi a výbušninami:

Škromach (ČSSD): Bruselští polobozi, obklopení dobře vyzbrojenou ochrankou, jezdící ve vozech v neprůstřelné úpravě, se snaží odzbrojit občany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Zdeněk Škromach

A jsme opět u toho. Bruselští polobozi, kteří jsou obklopeni dobře vyzbrojenou ochrankou, jezdící mnohdy ve vozech v neprůstřelné úpravě, se snaží odzbrojit občany Evropské unie. Poctivé občany, kteří nic nespáchali, a vydávají to za boj proti terorismu. Přitom toto opatření neomezí žádného teroristu. Copak legálně držené zbraně jsou automatické samopaly? Copak jsou výbušné vesty legálně držené zbraně?

A i kdyby byly použity legálně držené zbraně pro teroristické nebo jiné útoky, neznamená to, že kvůli tomu je potřeba odzbrojit občany. Naopak. Jak by to asi vypadalo s Breivikem na ostrově, kdyby tam aspoň pár lidí zbraň mělo?

Nebo v Uherském Brodě, kdyby v hospodě sedělo pár lidí, kteří by u sebe zbraň měli? Jsou země, kde mají domobranu a kde každý občan má doma útočnou pušku nebo samopal. V demokraciích se zbraní většinou nebojíme, pokud jsou v rukou poctivých občanů. Diktatury a různé totalitní režimy naopak měly vždycky tendence omezovat držení zbraní.

Pamatujeme přece doby před rokem 1989, kdy kulové zbraně mohli držet pouze vyvolení. Běžný občan se k takové zbrani vůbec nedostal. Trendem ve společnosti dneska – i z obavy toho, co se odehrává – je žádat o zbrojní důkazy. Naopak, já myslím, že i dneska se dá prokázat, že za poslední rok počet žadatelů o zbrojní průkaz výrazně vzrostl. Lidé chtějí mít určitou víru v bezpečí, protože policie, i když se bude snažit sebevíc, tak nikdy nebude všude. To prostě není možné. Jsem přesvědčen o tom, že toto nařízení, které nakonec vymysleli v Bruselu, je zakrýváním skutečné podstaty selhání bruselské reprezentace. Teroristické činy spáchané za poslední období v Evropské unii, jsou výsledkem selhání zpravodajských služeb. Nikoli toho, že občané drží legální zbraně. Ale k tomu všichni mlčí.

Jak je možné, že tak rozsáhlé útoky nemonitorovaly tajné služby? Za co je platíme z našich peněz, a to nemálo? Co dělá bruselská exekutiva a reprezentace, aby předcházela takovýmto útokům a chránila občana. Vymyslí, že odebere lidem možnost legálně držet zbraň. Je přece lepší vědět, že občan zbraň má, než když ji bude držet nelegálně. A realitou v zemích, kde je výrazně omezeno držení zbraní, je to, že lidé skutečně, a poctiví lidé, drží zbraně načerno. Mají obavu. Mají obavu z toho, že ve chvíli, kdy to budou potřebovat, tak se neubrání.

Proto jsem přesvědčen o tom, že pozice, kterou zaujala česká vláda, která je obsažena i v návrhu, který tady máme schvalovat, je správná. Protože co znamená tento návrh? My vlastně oznámíme teroristům, oznámíme zločincům, že občan není ozbrojen a že tudíž s tím může bezpečně počítat. A to už vůbec nehovořím o tom, že by lidé měli registrovat pomalu repliky, hračky apod. zbraní. Podívejme se, kam až ta hloupost dneska sahá. Proto je jednoznačně potřeba říct vládě, aby v rámci bruselských jednání podobné nesmysly zablokovala. A naopak, aby vyžadovala informace o tom, co dělají bezpečnostní služby zemí EU proti tomu, aby předešly podobným útokům teroristů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…