Škromach (ČSSD): Čtyři různé lidské osudy, čtyři různá hrdinství

17.06.2013 20:37

Senát PČR bude na své červnové schůzi jednat o seznamu kandidátů navržených na státní vyznamenání.

Škromach (ČSSD): Čtyři různé lidské osudy, čtyři různá hrdinství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Zdeněk Škromach

Sám jsem navrhovatelem čtyř mužů, kteří si dle mého soudu zaslouží ocenění: Navrhuji Paula Rausnitze, který se narodil 9. března 1928 v Jablonci nad Nisou. V předtuše perzekucí židů odešla celá jeho rodina za dramatických okolností do Polska a zapojila se do zahraničního odboje. V sovětské střední Asii se dobrovolně přihlásili do naší armády. Paul se tak ve svých 14ti letech stal vojínem - elévem. V roce 1945 se vrátil se Svobodovou 1. československou samostatnou brigádou zpět do vlasti. Je nositelem několika vojenských medailí a ocenění. V roce 1946 se Rausnitzovi přestěhovali do USA, ale kontakty s vlastí nepřerušil, po roce 1989 se vrátil zpět do vlasti. Stal se aktivním členem Československé obce legionářské a privatizoval Meoptu Přerov, která je nyní díky jeho úsilí celosvětově významným a prosperujícím podnikem.

Na Moravu nezapomínám, a proto navrhuji Františeka „Fanoše“ Mikuleckého- jednoho z nejvýznamnějších moravských folkloristů. Je autorem mnoha známých písní, např: Vínečko bílé, Mikulecká dědina, V širém poli studánečka a dalších. Ke svému dílu se až do roku 1958, kdy vystoupil z anonymity, nehlásil, většina písní však již za jeho života zlidověla. Ač od mládí nemocen, stále usilovně pracoval. Svou tvorbou šířil tradice folkloru a pouto k rodnému kraji daleko za hranice svého působiště.

Předposledním, nejmladším, ne však o to méně významným kandidátem je Gjon Perdedaj - obětavý zachránce, který v roce 2000 neváhal při volání o pomoc na ulici a před lupičem ochránil starou ženu. Násilník mu ale prořízl hrdlo. Od té doby nemůže mluvit a má problémy s pohybem. Svým hrdinstvím přišel o nejcennější: zdraví. Až v prosinci 2012 mu byly díky zásahu advokáta přiznány první dávky v hmotné nouzi, později však karlovarský úřad práce zahájil správní řízení o jejich odebrání, jelikož se dozvěděl, že Perdedajovi věnovali lidé peníze v humanitární sbírce.

Po rozvaze doplňuji své návrhy také o návrh na medaili za zásluhy 1. stupně Janu Gajdoši in memorial. Jan Gajdoš byl významný člen sportovního reprezentačního družstva ČSR, v letech 1925 - 1940 dokázal vítězit ve stovkách utkání, v mezisokolských závodech, na mistrovství Evropy i mistrovství světa. Zúčastnil se dvou olympijských her, v  roce 1928  v Amsterodamu získal stříbrnou medaili v družstvu mužů a při příležitosti X. všesokolského sletu v Praze roku 1938, v rámci konání XI. závodů Mezinárodní tělocvičné federace získal titul  absolutního mistra světa v tělocviku. Šlo o člověka ryzího tělem i duchem, vysoce morálního vlastenec a bojovníka proti fašismu. Během 2. světové války se zapojil do odbojové sokolské skupiny „Jindra“. V lednu 1944 byl zatčen a uvězněn, přes různé peripetie unikl trestu smrti, avšak v listopadu 1945 na následky vězení přesto zemřel.

Čtyři různé lidské osudy, čtyři různá hrdinství, která spojuje jedna hodnota: humanita. V dnešní uspěchané době se nám právě lidskost vytrácí. O to víc, bychom si měli takové lidi připomínat. Náš svět potřebuje ryzí charaktery tělem i duší, novodobé bojovníky za naši vlast, tvůrce vzájemné pospolitosti, nesobecké hrdiny.  Jan Gajdoš, Paul Rausnitz, František „Fanoš“ Mikulecký, Gjon Perdedaj těmto velkým mužům patří naše uznání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Přijetím eura bychom přišli o ekonomickou suverenitu

6:16 Fiala (SPD): Přijetím eura bychom přišli o ekonomickou suverenitu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k euru.