Škromach (ČSSD): Demokratičtější ČSSD

07.02.2015 14:16

Věřím, že o svém kandidátovi na prezidenta České republiky, stejně jako dalších nominacích pro volby, bude už rozhodovat celá členská základna ČSSD a ne jen úzká grémia strany.

Škromach (ČSSD): Demokratičtější ČSSD
Foto: Archiv ZŠ
Popisek: Senátor Zdeněk Škromach

ČSSD stojí před důležitým rozhodnutím implementace výsledků vnitrostranického referenda do stanov strany na blížícím se 38. sjezdu, a tím nasměrovat nové otevřenější fungování sociální demokracie, nejstarší demokratické strany v naší zemi.

Straníci v referendu konaném v loňském roce vyjádřili své přání mít právo hlasovat o svých kandidátech v přímých volbách. Primární volby, posilování přímé demokracie je jednou z nejzákladnějších hodnot sociální demokracie. Každý člen bude mít stejný vliv na budoucí podobu kandidátních listin a jejich lídrů.

Minimalizujeme tak ovlivňování voleb určitými vlivovými skupinami v regionech i případné uzurpování rozhodovací moci vyšším stranickým orgánům. Věřím, že je to krok správným směrem pro budoucnost naší strany.

V návrhu změn je prozatím doporučeno zavedení přímých voleb pro sestavení kandidátních listin a volbu kandidátů pro krajské a parlamentní volby. Nevidím však důvod, proč se omezovat ve výběru. Domnívám se, že jednoznačné rozhodnutí členské základny v referendu, kdy na otázku: „Souhlasím s tím, aby podle Stanov o konečné podobě kandidátní listiny pro volby do zastupitelstva obce, města, kraje, Senátu a PS rozhodovali v přímém hlasování všichni členové ČSSD v příslušném volebním obvodu“ se vyslovilo PRO neuvěřitelných 88,76 procent hlasujících, by se mělo vztahovat tedy na sestavení kandidátních listin pro volby do zastupitelstev měst a obcí a nevidím důvod, proč ne také pro výběr kandidáta na post prezidenta republiky. Však jsme se o něco podobného v improvizovaných podmínkách bez možnosti opory ve stanovách pokusili i před prezidentskými volbami v roce 2013.

ČSSD jde vstříc přímé demokracii a otevírá se svým členům, snažíc se zlepšit povědomí veřejnosti i vnitrostranické poměry. Kandidáti vybraní přímou volbou všemi členy strany budou mít neochvějný mandát. Transparentnost výběru kandidátů ČSSD do veřejných funkcí jistě ocení i řadoví občané našeho státu a bude to krokem i k zlepšení vnímání politiky veřejností. A do budoucna jistě stojí za úvahu i možnost zahrnout do práva hlasovat také registrované příznivce strany, protože sociální demokracie je a bude otevřenou levicovou stranou.

Ing. Zdeněk Škromach
Místopředseda Senátu PČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

10:21 Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

Shrnutí korupčních kauz vrcholných politiků, publikovaný na svém veřejném facebookovém profilu