Škromach: Dělení na etnikum, národnost, pohlaví vede pouze ke koncentračním táborům

27.11.2013 14:10

Projev na 16. schůzi Senátu dne 27. 11. 2013

Škromach: Dělení na etnikum, národnost, pohlaví vede pouze ke koncentračním táborům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Škromach

Vážený pane předsedo, vážené paní senátorky, páni senátoři, já jsem přesvědčen o tom, že tento přístup, který volí EU a který bohužel volí mnohdy i některé iniciativy v ČR, je nešťastný. Jsem přesvědčen o tom, že tyto věci je potřeba řešit v zásadě pouze a jenom na občanském principu. Jakékoli dělení na etnikum, národnost, pohlaví vede pouze k jedinému řešení, a tím jsou koncentrační tábory. Jiná řešení nikdo nikde nevymyslel. A to je to nebezpečí, které tady hrozí.

Prostě buď je člověk v určité sociální situaci, buď má určitý problém, ale je to občan, a řešíme jeho problém jako občana, nikoliv jako příslušníka nějakého etnika, národnosti apod. Tyto snahy v historii vždycky vedly k tragediím a problémům. A jsem přesvědčen o tom, že tak jak je navrženo usnesení, odpovídá realitě, reaguje také na situaci, a mnohdy přenášení problémů Evropské unie na úroveň členských zemí, jako je třeba ČR, kdy zakrývají některé země své vlastní problémy tím, že hovoří o jiných.

Neříkám, že u nás problémy nejsou. Jsou. Ale pokud budeme chtít někoho zvýhodňovat, pokud budeme chtít někomu dávat výhody, vzpomeňme, jak dopadly takovéto snahy například ve Spojených státech amerických, kdy byla snaha určitým způsobem zvýhodňovat některá etnika. To jsou věci, které bychom neměli dělat. Myslím si, že i EU by se v této situaci měla více věnovat otázce řešení zaměstnanosti, otázkám řešení sociálního vyloučení, ale na principu občanském.

Nikoli na tom, tak jak je to tady vnímáno. Proto jsem přesvědčen o tom, že usnesení, tak jak je navrženo, je vyvážené a je velmi přijatelné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: senat.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

9:15 Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochromení zdravého rozumu a pragmatického jednání …