Sládeček (SPD): Vámi navrhovaná dotace není dostatečná

14.07.2022 19:47

Projev na 32. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 14. července 2022 k energetickému zákonu

Sládeček (SPD): Vámi navrhovaná dotace není dostatečná
Foto: archiv KS
Popisek: Poslanec SPD Karel Sládeček

Milé dámy a pánové,

rád bych okomentoval novelu energetického zákona. Tato novela má být reakci na enormní růst cen energií, který vláda konečně začíná plošně řešit, alespoň pro domácnosti.

V důvodové zprávě je zmiňován předpokládaný nárůst cen elektřiny v roce 2023 oproti roku 2021 o 145 % a ceny plynu v roce 2023 oproti roku 2021 o 190 %, což si myslím, že je velmi optimistický scénář. Vysoké ceny energií nezvládnou platit nejen domácnosti s nízkými příjmy, ale ani střední třída, živnostníci a velká část podnikatelů. Ve výrobě elektrické energie jsme přitom jednou z mála zemí, která je soběstačná. Přesto nejste schopni v mimořádné situaci, kdy se zvyšují ceny elektrické energie o stovky procent, kdy je ohrožena bezpečnost státu a hrozí značné hospodářské škody, zastropovat ceny námi vyrobené elektřiny. Nelžete, prosím, českým občanům, že v České republice nelze zastropovat ceny elektrické energie, když tak již učinilo například Slovensko, které má elektrickou energii pětkrát levnější než Česká republika, dále ceny elektrické energie zastropovala Francie, Portugalsko, Rumunsko a Španělsko. Přitom největšího výrobce elektřiny na Slovensku má pod kontrolou společnost pana Křetinského a slovenský stát v této společnosti disponuje pouhými 34 % akcií, na rozdíl od ČEZu, kde má český stát víc než dvojnásobek akcií, přesně 69,78 %.

Anketa

Líbí se vám výstava zničené techniky Ozbrojených sil Ruské federace na pražské Letné?

4%
96%
hlasovalo: 25316 lidí

Místo aby vláda již dávno zastropovala cenu elektrické energie, tak nyní zavádí mechanismus, který umožní státu konečnou cenu elektřiny a zemního plynu zákazníkům snížit příspěvkem státu, který má charakter dotace. Maximální výše příspěvku na jednotlivé odběrné místo však v tuto chvíli nesmí překročit 20 tisíc. České domácnosti ale nyní dostávají vyúčtování za energie a není výjimkou, že čtyřčlenná domácnost využívající ke všemu elektřinu má nedoplatek ve výši 80 tisíc. Vy jim nyní přispějete 20, možná 30 tisíc korun, ale kde má rodina s průměrnými příjmy nebo důchodci našetřit zbylou část? Vámi navrhovaná dotace není dostatečná.

Společnost ČEZ má momentálně nejvyšší zisky v historii na úkor českých domácností a českých firem, které se brzy stanou nekonkurenceschopné. Manévrovací prostor vlády je velký. Měli byste okamžitě snížit DPH a spotřební daně z plynu, elektřiny i z ropy. Nyní tyto daně vynášejí státu mnohem více než dříve, mnohem více, než pan ministr Stanjura plánoval, a to právě díky enormnímu růstu cen energií.

Dále byste měli snížit poplatek za distribuci, vystoupit ze systému emisních povolenek, abyste podpořili i české podnikatele a české firmy. Vy místo plošné podpory všech českých firem podpoříte jednu z nejbohatších českých firem společnost ČEZ úvěrem ve výši 3 miliard eur, tedy přibližně 75 miliard korun, a to s úrokem pouhých 3 %, zatímco úrokové sazby u úvěrů pro podnikatele a firmy se v současné době pohybují kolem 8 %. Najednou se neodvoláváte na tržní podmínky nebo na jednotný evropský trh s elektřinou a pravidla hospodářské soutěže. V novele energetického zákona jsem se vůbec nedočetl, jak pomůžete českým podnikatelům a českým firmám.

I přesto, že tato novela přichází pozdě a přináší pro naše občany nedostatečné řešení kritické situace, tak ji klub SPD podpoří.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zuna (TOP 09): Migrační pakt je krok správným směrem. Pracujeme dál

13:02 Zuna (TOP 09): Migrační pakt je krok správným směrem. Pracujeme dál

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.