Sládek (SPR-RSČ): Čí je to prezident?

05.05.2017 17:06

Deseti milionů obyčejných lidí, nebo horních deseti tisíc zbohatlíků? Anebo jednoho, který zbohatl za velmi podivných okolností.

Sládek (SPR-RSČ): Čí je to prezident?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Sládek

Již od skandálu s podvodným tunelováním evropských dotací na Čapím hnízdě, se projevuje přímo demonstrativní příchylnost současného prezidenta k majiteli Agrofertu. Návštěva v soukromém sídle, které si miliardář musel z nouze postavit z evropských peněz, které byly určeny výhradně pro podporu drobných a středních podnikatelů, byla výrazem nejen zalíbení, které v sobě tito dva našli, ale také demonstrativním pohrdáním právem, o spravedlnosti ani nemluvě. Množství dalších skandálů a afér následovalo v rychlém sledu. A nejedná se o nějaké maličkosti. Daňové úniky ve výši 90 000 000,- korun ročně, likvidace podnikatelů končící přinejlepším ožebračením, ale i smrtí.

Právě probíhající vládní krize je proto zaviněna jen a jen ministrem financí a jeho finančními čachry. Ať se nám to líbí nebo ne, nikdo jiný viníkem není.

O to více zaráží prohlášení prezidenta, že bude jmenovat novým předsedou vlády někoho ze sociální demokracie a že Babiš musí ve vládě zůstat.

Prezident není absolutistický monarcha nebo diktátor v nějaké středoamerické zemičce. Je vázán zákony a základním zákonem, ústavou, tak jako všichni ostatní občané. Nebudu dlouze popisovat mechanismus jmenování a odvolávání vlády. Princip je jednoduchý, prezident pověří sestavením vlády jejího předsedu a ten si vybírá ministry a ten žádá o vyslovení důvěry parlamentem. Jestliže jeden ministr podá demisi, je to jeho záležitost a předseda vlády ji předá prezidentovi. Pokud je to však demise předsedy vlády znamená to, že končí celá vláda. Taková je Ústava České republiky, taková je zvyklost po celých uplynulých 27 let. Prezident není nad zákon, jeho hlavním úkolem je zajistit v zemi stabilitu nikoliv ji rozvracet. Jestliže tedy bude takovýmto způsobem obcházet nebo mrzačit ústavu jako základní zákon, měl by také odstoupit.

PhDr. Miroslav Sládek

  • SPR-RSČ Miroslava Sládka
  • mimo zastupitelskou funkci

P.S. Poznámka pro všechny nekritické obdivovatele Zemana. Argumenty typu, že nás brání proti EU nebo přivandrovalcům jsou pasé. Nikdy v těchto věcech nic kromě řečí neudělal. Z titulu prezidenta, tedy i vrchního velitele armády má možností dostatek, i kdyby šlo jen o morální gesta. Stejně tak nikdy nezasáhl proti zákonům, které jasně pošlapávají občanské svobody. Zatím jediné hmatatelné činy jsou vždy spojeny s Babišem. Mimochodem, víte že právě při jeho nástupu na Hrad byla vyvěšena vlajka EU, která tam do té doby nevlála. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

16:21 Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

Rekapitulace výsledků práce ministryně pro vědu, výzkum a inovace, zveřejněná na svém veřejném faceb…