Sládek (SPR-RSČ ): Jako majitel Agrofertu okradl stát na daních...

22.02.2017 10:13

Jako majitel Agrofertu okradl stát na daních, nyní jako ministr financí okrádá občany

Sládek (SPR-RSČ ): Jako majitel Agrofertu okradl stát na daních...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Sládek

Ministr financí podal návrh na zdanění korunových dluhopisů. Potud by to bylo v pořádku, kdyby! A to je takové kdyby, že to opět na dálku páchne podvodem a rozsáhlým porušováním zákonů.

Stát vydal korunové dluhopisy pro domácnosti, a občané státní korunové dluhopisy nakupovali v dobré víře. A stát po dohodě s Českou národní bankou nastavil výši úroků s vědomím, že nebudou zdaněny. Pokud by byl schválen zákon, který by tyto dluhopisy zdanil, bylo by to porušení dohody mezi státem a občany.

Největší lež Babiše je ta, že dluhopisy jako on si koupilo 73 tisíc domácností. Dluhopisy vydané Agrofertem s úrokem šest procent v nominální hodnotě jedné koruny si totiž koupil jen a jen Babiš. Nikdo jiný. Předseda představenstva Agrofertu dal souhlas s vydáním dluhopisů pro svého majitele, udělal to tak, aby je nikdo jiný koupit nemohl. Občané si je koupit nemohli, protože o tom nevěděli. A v tom je ten obrovský rozdíl mezi státními dluhopisy, které byly pro všechny a dluhopisy Agrofertu, které byly jenom pro vlastníka Agrofertu.

Takže dnes Babiš, který se choval jako podvodník, chce okrást desetitisíce poctivých lidí ztrátou jejich úspor ze státních dluhopisů. Nikdo nehájí Kalouska, ale pochybuji, že v roce 2011 ministerstvo financí opravdu napadlo, že korunovými dluhopisy pro domácnosti bude inspirováno několik podvodníků v čele s Babišem.

Finanční úřady měly již dávno prověřit případy takovýchto podvodů a předat je orgánům činným v trestním řízení. Nelze se divit tomu, že jsou naprosto nečinné, když jeden z hlavních podvodníků se stal ministrem financí. Přitom posouzení těchto případů je velmi jednoduché, je přeci snadné posoudit, zda k vydání dluhopisů vedla potřeba firmy obstarat si kapitál, anebo to byla jenom cesta, jak se vyhnout neplacení daně. Samostatnou otázkou je potom výše úroků, kterou si Babiš sám nastavil na 6 %.

PhDr. Miroslav Sládek

  • SPR-RSČ Miroslava Sládka
  • mimo zastupitelskou funkci

Rekapitulace

1. Lež
Ministr financí lže, když všude vykládá, že si korunové dluhopisy mohl koupit každý. Jím vydané si mohl koupit jen on sám.

2. Krádež
Ministr financí chce před volbami zamaskovat své podvody a nečestné jednání, a proto chce okrást občany, kteří v dobré víře státní dluhopisy nakupovali.

3. Zastrašuje
Pracovníky finančních úřadu samozřejmě děsí výroky a jednání ministra financí. Kdo by také chtěl riskovat kariéru ve státní správě a šel proti svému nadřízenému.

4. Daňový únik
Vydání korunových dluhopisů firmou nemůže mít jiný důvod než neplacení daní.

5. Porušování povinností při správě majetku
Stanovení výše úroku na šest procent zajišťuje Babišovi obrovský nezdaněný příjem. Samotný Agrofert, tedy firmu to však poškozuje, protože na trhu mohla získat kapitál za výhodnějších podmínek.

6. Okrádání státního rozpočtu
Firma Agrofert si odepisuje celou částku vyplacenou Babišovi na úrocích ze základu daně, a tak snižuje částku, kterou by musela odvádět do státního rozpočtu.

Stačí těchto šest bodů k tomu, aby bylo zahájeno důkladné vyšetřování ministra financí, anebo jsou všichni ostatní zástupci výkonné moci natolik zbabělí, že se budou tvářit jakoby se nic nestalo?

P. S. Než jsem stačil článek vyvěsit, zveřejnil Babiš kopii výpisu z účtu, který prý měl doložit, že si korunové dluhopisy koupil ze svého. Nedoložil však vůbec nic, protože z takové kopie není zřejmé, jak se ty peníze na účtu ocitly, zda jsou skutečně jeho, a především jaký je původ těchto peněz. Tak jsme zase tam, kde jsme byli na začátku, jenom šmejd vesele pokračuje v pohrdání důvěřivými voliči.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…