Sládek (SPR-RSČ): Spojené státy poprvé v boji nasadili MOAB, největší nejadernou bombu na světě

14.04.2017 14:04

V pořádku, nová zbraň se jednou vyzkoušet musí, ty stávající se musí tu a tam prověřovat. Nehledě k tomu, že cíl by v Afghánistánu, hnízdě muslimských teroristů a největším producentu opia.

Sládek (SPR-RSČ): Spojené státy poprvé v boji nasadili MOAB, největší nejadernou bombu na světě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Sládek

Na této zprávě je však nejzajímavější jiný naprosto asi neočekávaný aspekt.

Válčení nebylo nikdy jednoduchou, a především levnou záležitostí. Nejde jenom o žold, výzbroj, ale také o zásobování potravinami, vodou, a dalšími náležitostmi, které se vyvíjeli s vývojem vojenské techniky, nebo spíše techniky zabíjení.

Nejjednodušší to asi měli náčelníci válčících kmenů, protože účast v boji byla věcí cti a v něm se chtěl vyznamenat každý příslušník kmene. Velký problém nebyl ani s rytíři, kteří tuto zálibu povýšili na poslání. Horší to samozřejmě bylo s jejich pomocným personálem, který do války musel i když třeba nechtěl získat rytířské ostruhy. Peníze sháněli válečníci asi tak obtížně, jako dnes neparlamentní strany na volební kampaň. A i absolutistický vládce Ludvík XIV. si dokonce musel vyžádat souhlas stavů (parlamentu) k vypsání nové daně, která měla válečné výdaje pokrýt. O co jednodušší to mají dnes vlády, které se nikoho ptát nemusí, nebo se snad vás někdo na zvyšování daní za uplynulých 27 let ptal?

A právě peníze, tedy náklady na válčení, jsou velmi zajímavým kritériem.

V bitvě u Azincourtu dne 25. října 1415 (vůbec to byl i pro nás nešťastný rok upálení Mistra Jana Husa, tedy nejen pro Francouze) potřebovali angličtí lukostřelci k zabití jednoho francouzského protivníka odhadem 1,5 šípu. Při dnešním přepočtu ceny jednoho šípu bez započítání možnosti recyklace šípu i kovového hrotu ve výši 25 korun a bez započítání opotřebení břitu meče a luku, který bylo možné použít mnohokrát, tak vyšla smrt jednoho Francouze na 32,50 korun. Francouzů padlo podle odhadu asi 10 000, takže celkové náklady na vítězství v této bitvě a zabití 10 000 mužů jsou uvažujeme-li pouze náklady na zbraně (nepočítáme doprovodný personál, tedy zástupce potřebných služeb, jako řezníci, pekaři, ranhojiči, kaplani a v neposlední řadě 15 pěvců rytířských balad), 325 000 Korun českých.

Při svržení MOABu v Afghánistánu na Zelený čtvrtek dne 13. dubna 2017 bylo zabito podle nepotvrzených odhadů 36 bojovníků Islámského státu. Nepotvrzených, protože je docela možné, že nebyl zabit žádný, anebo jen několik civilistů.

Když opět pro jednoduchost počítáme jenom náklady na zbraně (tedy bez nákladů na dopravu na bojiště), vývoj této bomby stál 350 milionů dolarů, výroba jedné takové bomby 16 milionů dolarů. Předpokládejme, že se náklady na vývoj rozmělní do výroby nejméně stovky takových bomb, takže si připočtěme k výrobním nákladům ještě 3,5 milionu dolarů, konečná cena je tedy 19,5 milionu dolarů. Přepočteno na české koruny to je 487,5 milionu. Pokud tedy skutečně bylo zabito 36 teroristů, jsou náklady na zabití jednoho 13 541 666,70 Korun českých.

Náklady na zabití jednoho nepřítele jsou tedy 416 666 krát vyšší na Zelený čtvrtek v roce 2017 než v roce 1415 na svátek svatého Kryšpína.

Omlouvám se, že jsem toto téma otevřel o svátcích tak významných, ale možná je dobré si připomenout, že zbraně jsou stále účinnější, ale že stále platí to stejné, co platí již od pravěku lidstva. Jestliže chceme hájit svoje domovy, svůj národ a budoucnost svých dětí, nejdůležitější zbraní je vždy naše statečnost a odvaha v srdcích, ta jediná vyhrává bitvy i celé války. 

PhDr. Miroslav Sládek

  • SPR-RSČ Miroslava Sládka
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…