Sláma (Trikolora): Edvard Beneš 75 let od úmrtí

04.09.2023 18:07 | Komentář

Již 75 let uplynulo od úmrtí druhého prezidenta republiky, postavy pozoruhodné, úspěšné i tragické.

Sláma (Trikolora): Edvard Beneš 75 let od úmrtí
Foto: Archiv JS
Popisek: Místopředseda Trikolory Josef Sláma

Uplynulo již 75 let od úmrtí druhého prezidenta naší republiky Edvarda Beneše. Postavy historicky rozporuplné přesto výrazné a zanechávající v naší zemi nesmazatelnou stopu. Politická zásluha Beneše na vznik samostatného Československa je neoddiskutovatelným faktem který se mu nedá upřít. Na poli diplomacie patřil k jistě nejvýraznějším a nejschopnějším diplomatům dvacátých a třicátých let minulého století v Evropě.

Beneš se stal v roce 1935 druhým prezidentem po Masararykovi, za jeho výrazné podpory, nakonec Masaryk podporoval Beneše celé období svého mandátu, účast Edvarda Beneše ve všech vládách ve funkci ministra zahraničních věcí byla Masarykovou nepřekročitelnou podmínkou (v roce 1921 - 22 je Beneš i premiérem).

Mnichov 1938 byl Benešovou prohrou, byl zhroucením jeho koncepce orientace na Francii a Británii, tato dohoda v jistém smyslu předznamenala jeho kroky následující. Válečná leta, mnohá fakta dokazují velmi ponižující počáteční Benešův statut v Británii, vše změnila až druhá světová válka.

Mnozí vyčítají Benešovi až přílišnou orientaci na Sovětský svaz. Myslím, že ho k tomu vedla na jedné straně historická zkušenost se zeměmi na západ od nás, na druhé straně vývoj války a jasný posun SSSR k nejvýraznějšímu vítězi druhé světové války.

Funkční období Beneše po roce 1945 je poznamenáno změnou poměrů geopolitických ale i domácích, všemu nepřispívá i zhoršující se Benešovo zdraví. Nakolik bylo možné dalšímu vývoji zabránit se vedou spory, nakonec vítězství KSČ v roce 1946 svědčí něco o postojích a celkové společenské atmosféře u nás po válce. Geopolitický a faktický vliv sovětů ve východní Evropě a síla KSČ v Československu předznamenala další vývoj, nakolik byla Benešova role aktivní nebo pouze statická se můžeme určitě dohadovat, jestli tento vývoj mohl vůbec zastavit. O čem však není sporu že 3. 9. 1948 v Sezimově Ústí umírá člověk zlomený, frustrovaný, zklamaný i poražený, přes jistou tragičnost osudu našeho druhého prezidenta stojí za to si vzpomenout a uctít jeho památku.

Převzato z profilu politika.

Josef Sláma

  • Trikolora
  • Místopředseda Trikolory
  • zastupitel měst. části

Článek byl převzat z Profilu Josef Sláma

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

12:06 Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

Odpovědi na otázky voličů, publikované na svém veřejném facebookovém profilu