Sláma (Trikolora): Mnichovská dohoda, tragický okamžik naší historie

29.09.2023 12:12 | Komentář

Mnichovská dohoda předznamenala další vývoj naší země na dlouhá léta.

Sláma (Trikolora): Mnichovská dohoda, tragický okamžik naší historie
Foto: Archiv JS
Popisek: Místopředseda Trikolory Josef Sláma

Je to již 85 let od uzavření Mnichovské dohody čtyřmi zeměmi o odstoupení našeho území. Odmalička jsem toto období znal od svých prarodičů, jejich zklamání a frustraci, nakolik dnes jsme schopni a ochotni se přeneseně vcítit do oněch dnů, patrně záleží právě i také na tom, kolik jsme znali autentických pamětníků oněch dnů. Teď samozřejmě mluvím o atmosféře, vnímání a pocitech veřejnosti a občanů.

Pragmatická a cynická dohoda Německa, Itálie, Velké Británie a Francie předznamenala další vývoj v naší zemi, ale i v Evropě. S odstupem času jde jistě pronášet silácká slova a nepřesné analogie, kterými se snažíme tehdejší situaci připodobnit té dnešní, což je nejen nesmysl, ale i od mnohých zlý úmysl. Mnozí tak činí ryze účelové a bez hlubšího smyslu pro tehdejší dobu a situaci.

Anketa

Zvládl podle vašeho názoru moderátor ČT Jakub Železný páteční debatu s Miroslavem Ševčíkem v Událostech, komentářích?

1%
98%
hlasovalo: 11911 lidí

Nechci farizejsky konstatovat, že mnohonárodní Československo nemělo své problémy a nedocházelo k pnutí mezi jednotlivými částmi obyvatelstva, zvláště pak po převzetí moci Hitlerem v roce 1933. Hitler toho mistrně využil, že jeho apetit bude mnohem větší, před tím mohlo právě aktéry Mnichovské dohody varovat již tehdy dokonané obsazení Rakouska na jaře roku 1938.

Nestalo se tak, jejich uvažování a predikce tímto směrem nešla. Chamberlain byl přesvědčen, že touto cestou přináší mír, především tedy pro Velkou Británii, musím podotknout. Jedno poučení však tato historická zkušenost má, většina zemí jedná vždy pragmaticky nejvíc ve svůj vlastní prospěch (že tomu bylo ve skutečnosti jinak, víme teď).

Následovalo pak dalších vícero chyb, zejména Velké Británie a Francie, nedohoda se Sovětským svazem v roce 1939 atd. Vypukla druhá světová válka, která, jak víme, byla i příčinou dalšího vývoje po ní. Všechny události mají své příčiny i následky, přepisování historie se v posledních letech stává módním, zhoubným, dle mého nepřijatelným jevem ve společnosti.

Dnešní situace v Evropě je jiná, než byla před osmdesáti pěti lety, nenechme si namluvit podobnosti. Ano, zas od nás nedaleko umírají nevinní lidé, ale mnozí nechtějí pojmenovat skutečné příčiny, demokratická a svobodná diskuze se nekoná. Lidé s odlišným názorem, než je ten oficiální (oficiálně správný), jsou nálepkováni, osočováni, šikanováni a umlčováni. Ohrožení svobody člověka tu máme a já ho cítím jako ohrožení dnešní, tady a teď.

Josef Sláma

  • Trikolora
  • Místopředseda Trikolory
  • zastupitel měst. části

Článek byl převzat z Profilu Josef Sláma

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

8:05 Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k podpoře enviromentální výchovy