Šmarda (ČSSD): Cesta z průšvihu, do kterého jsme se dostali, nebude snadná

06.10.2022 22:21 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k úspěchům ČSSD ve volbách

Šmarda (ČSSD): Cesta z průšvihu, do kterého jsme se dostali, nebude snadná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Michal Šmarda

Milí přátelé,

ještě jednou bych rád poděkoval všem za práci na letošních volbách. Po sérii neúspěchů v posledních letech jsem na řadě míst naší země cítil ze sociálních demokratů únavu, obavy z neúspěchu a někdy i pocity, že další politická práce nemá smysl. Přesto jste dokázali zvednout hlavu a odvést skvělý kus práce. Na mnoha místech jsme uspěli a dokázali, že umíme být lidem prospěšní. Na mnoha místech jsme ukázali, že sociálním demokratům nejde jen o moc a vládní pašalíky. Právě vy, kteří jste se zapojili do komunálních voleb, jste ukázali, že sociální demokracie je stále hnutím vpravdě lidovým, nikoli papalášským a elitářským.

Velmi si toho cením. A nemám na mysli jen ty, kteří zvítězili a stanou ve vedení měst a obcí. Mám na mysli vás všechny, kteří jste sestavili kvalitní týmy a bojovali. Jsme stranou solidární a stranou empatickou. Zároveň musíme být stranou vzájemné pomoci a spolupráce. Je řada míst v České republice, kde se podařilo přivést na naše kandidátky nové lidi, poučit se z chyb minulosti a otevřít se novým podnětům. A jsou místa, kde to nestačilo. Kde jsme neměli dost času a prostoru k tomu, abychom lidi přesvědčili o skutečné poctivosti a dlouhodobosti našeho zájmu o jejich problémy. Ale to přece není důvod k tomu, abychom ve svém úsilí polevili.

Vím, že je to těžké, ale volby se nedají vyhrávat za pár měsíců. A zvláště ne ty komunální. Moc prosím i vás, kteří jste do toho šli naplno a neuspěli – nevzdávejte to. Využijte energii a odhodlání k zapojení více lidí do našich struktur. Využijte prosím všeho dobrého, co jste v sobě probudili v posledních týdnech a měsících. Lidé vás musí vidět pomáhat i mimo období volebních kampaní. Neodcházejte, nevyčítejte si navzájem pochybení. Snažte se prosím o společné využití toho nejlepšího, co jste dokázali. Přiznejme si, že existuje prostor pro zlepšení a odstranění chyb. A pojďme společně udělat vše, abychom byli příště lepší. Ale nenechte se otrávit a nehádejte se. Moc o to prosím. Je to důležité.

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí

O důvěru lidí jsme nepřišli proto, že občas selžeme. O důvěru lidí jsme přišli neustálými změnami postojů a politikou nasliněného prstu a rádoby vychytralými veletoči. Lidé nám uvěří, že za nimi budeme pevně stát teprve tehdy, když budeme pevně stát za svými názory, ideami a za svými lidmi.

Proto děkuji vám všem, kteří jste se před těmito volbami neschovávali, neseděli za bukem a nečekali na to, že budete moci chytrácky poučovat a plácat řeči o tom, jak byste to dělali, kdybyste u toho byli… Vy jste skuteční hrdinové sociální demokracie. Ve vás je budoucnost. Ať už jste dnes mezi vítězi nebo mezi poraženými.

Rád bych zároveň poblahopřál skvělým lídrům, kteří se stali hvězdami těchto voleb. Ať už je to Petr Vícha s Igorem Bruzlem z Bohumína, Honza Birke v Náchodě nebo Jan Wolf v Karviné. Zvláštní pozornost si zaslouží i dobrá parta starostů v Brně. Jejich úspěchy v mnoha místních částech ukazují, že stabilní péče o potřeby lidí přináší úspěch sociálně demokratické politiky i v metropolích. Nemohu zde dnes poblahopřát úplně všem. Ale udělám to osobně v nejbližších týdnech při cestě po různých koutech naší země. Už se na to moc těším.

Celkový výsledek voleb ukázal, že cesta z průšvihu, do kterého jsme se dostali, nebude snadná. Ukazuje se, že jsou místa v České republice, kde budeme muset začít úplně od začátku. V některých oblastech místní funkcionáři vůbec nepostavili kandidátky, někde jich bylo jen velmi málo. Budeme se muset otevřeně poradit, jak z toho ven. V místech, kde jsme byli neúspěšní, musíme poctivě probrat, zda je to dáno dlouhodobě nefungujícím přístupem nebo tím, že jsme s volebním projektem přišli příliš pozdě a lidé si ho nestačili vzít za svůj. Při těchto hodnoceních bychom se měli oprostit od emocí a přistoupit k nim odpovědně a s chladnou hlavou.

Jisté je, že sociální demokracie má před sebou dlouhou cestu k obnově důvěry. A jisté je i to, že někde ji už znovu získává a potvrzuje tak změnu trendu. Těším se na to, že těch míst a regionů bude čím dál víc.

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

7:07 Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

Jako ministr školství si vážím toho, že v domácí odborné komunitě existuje poměrně silná shoda na ro…